In navolging van alle redenen waarom je schoenen goedkoop lijken en alle redenen waarom je kleding er niet zo chic uitziet, nu een lijstje vol vriendelijk advies voor zij die een sieradencollectie van statuur aan willen leggen.

1. Je bent inmiddels volwassen
We snappen: hartjes, beertjes, gelukspoppetjes of andere schattige sieradenvormen kunnen heel cutesy en meisjesachtig aandoen, maar in feite blijft het wel kinderspul – en niemand associeert een kind met een chique sieradencollectie.

2. Kralen
Waarom zou je geld besteden aan een ketting die je, bij nader inzien, heel goed zelf had kunnen maken, gezien de ketting niet veel meer omvat dan een stel achter elkaar geregen kralen? Juist. Sowieso zijn kralen lastig – ze doen je al snel oud lijken. Toch liefhebber van kralen? Ga dan voor parels en kralen die de suggestie van kostbare stenen of diamanten wekken, en laat de kleine kralen van glas en plastic links liggen.

3. Oorbellen
Liever niet: een brei van kraaltjes en steentjes en hangende glitterende voorwerpen, bij elkaar gehouden door slordig metaalwerk. Liever wel: oorbellen in één duidelijke vorm, zoals vierkantjes, in een enkele kleur.

4. Het metaal
Goedkope sieraden worden vaak van goedkope, overdreven glimmende metalen gemaakt, soms zelfs van plastic, waarna er een laagje overheen wordt geverfd die het ‘metaalachtig’ moet laten lijken. Echt goud, zilver en brons glimmen ook, maar nooit zo erg als nepwaar dat doet. Laat de hardste glimmers in het schap dus links liggen.

5. Het gewicht

Duurdere metalen – en edelstenen – hebben een bepaald gewicht. Namaakspul is vaak vele malen lichter en ‘flubbert’ meer heen en weer. Daarbij wil je dat je sieraden in ieder geval lijken te zijn gemaakt om lang mee te gaan. Goede om op de letten is dus of alle materialen goed aan elkaar zijn gesoldeerd en je sieraad enig ‘gewicht’ heeft. Lichtgewichtjes die slordig in elkaar zijn gezet gaan je – echt – op de lange termijn helemaal niks brengen.

6. Nepedelstenen
Rood plastic ziet er niet uit als een robijn, het ziet er uit als rood plastic. Wil je toch voor een nepedelsteen gaan – want wie heeft er genoeg geld om een compleet be-edelsteende sieradencollectie aan te leggen? –, dan kun je het beste voor wit plastic kiezen. Ook goed: semi-graniet of semi-kristal. Helemaal van wegblijven: de ondoorzichte, gekleurde ‘edelstenen’. Echt, die gaan heel vaak helemaal nergens over.

7. De groene juwelenziekte
Iedereen heeft het al eens gehad: een ring waar je vingers groen van worden, waardoor je sieraad de schijn in een klap enorm tegen heeft en het verdacht reëel wordt dat je je ring uit een dumpbak hebt gevist. Daarom handvatten om het euvel te voorkomen:
> Koper, nikkel en zilver kunnen de chemische reactie veroorzaken. Goud doet dit nauwelijks – tenzij het is gemengd met goedkopere metalen om de prijs te drukken. Hoe snel jij een groene waas krijgt, hangt af van de samenstelling van je huid.
> Vanaf 18 karaats goud zit je sowieso goed qua vlekken. Ook platinum, titanium en stainless steal vlekken niet.
> Zilver heeft baat bij een regelmatige poetsbeurt: zo hou je de kans op vlekken klein.
> Mocht je echt verknocht zijn aan een vlekken verspreidende ring, dan kun je doorzichtige nagellak op de binnenkant van de ring lakken, zodat je huid niet in direct contact komt met het metaal en groene vlekken achterwege blijven.

9. Veren
Zijn mooi, zeker als oorbellen, maar hoeven maar één glas wijn of bier over zich heen te krijgen en een goed gekamde veer verandert razendsnel in een rommeltje van plakkerige plukken. Sla dus vooral niet een pak centen stuk op een dure verenoorbel – beter kun je op de markt speuren naar unieke (en goed betaalbare) veren, waar je minder voorzichtig mee hoeft te doen en die je gewoon als wegwerpoorbellen kunt gebruiken. Wat ook kan: een metalen of stenen oorbel in de vorm van een veer. Kan er helemaal niks mis gaan.

Goed in stylen? Hier kun je nu die écht kristallen sieraden winnen >