We hebben het állemaal weleens gedaan, of doen het nog steeds geregeld, de onderstaande 9 dingen. Maar toch: wil (of moet) je écht chic voor de dag komen, dan loont het om onderstaande lessen nog even een keer ter harte te nemen.

1. Je haarelastiekje om je pols dragen

Eyewear, Arm, Glasses, Vision care, Shoulder, Sunglasses, Hand, Fashion accessory, Style, Street fashion,

Het is een haarelastiek, geen armband, en heel waarschijnlijk hangt er ook nog een halve haar aan. Het is natuurlijk handig om je elastiek om je pols te dragen, maar is 'm in je tas of jas stoppen zó onhandig dat je geen andere optie hebt....? Precies. Oh, en het knelt je polsen af. Not a good look.

2. Twee tassen dragen (waarvan er eentje een goedkoop stoffen tasje is)

Clothing, Eyewear, Arm, Glasses, Vision care, Product, Sleeve, Human body, Shoulder, Joint,

We hebben 't allemaal eens gedaan: je wil éigenlijk die mooie tas mee, naar daar past niet alles in, en dus sleep je nog een extra canvas tasje mee. Maar dat is eigenlijk een compromis waarin niks meer overeind blijft: die chique tas wordt overschaduwd door die extra tas die je nog meezeult, en bovendien heb je met twee tassen een beetje de hoarder-look te pakken. Want heb je écht zo veel spullen nodig? Of ben je te lui om je tassen leeg te maken en uit te zoeken? Beide zijn niet oké.

3. Je haar zit in een soort knot-spriet-staart-ding

Hair, Head, Ear, Hairstyle, Earrings, Style, Interaction, Beauty, Blond, Fashion,

Je hebt 'm snel in elkaar gedraaid en je haar is uit je gezicht, maar het ziet eruit alsof je niet de moeite hebt genomen voor een échte hairdo te kiezen. Echt een ramp is het natuurlijk niet, maar als je op plekken bent waar nonchalance niet echt de way to go is - feestjes, gala's, rode lopers -, zou 't zeker een hoop schelen die knot-staart-friemel in iets echts te transformeren. Een ballerinaknot, bijvoorbeeld. Of een paardenstaart.

4. Je ziet je ondergoed

Leg, Smile, Sitting, Human body, Human leg, Thigh, Beauty, Knee, Electric blue, Long hair,

Je beha onderdeel maken van je outfit is één ding, je nudekleurige bandje op een open rug showen is iets anders. Nudekleurige lingerie is niet. om. te. laten. zien, en al helemaal niet sexy. Hetzelfde geldt voor pantynaden of het randje van shapewear dat onder je jurk of rok vandaan komt. Niet dat je je gelijk kapot hoeft te schamen - zo'n ramp is het ook weer niet. Maar 't is wel goed om te onthouden dat dingen die niet bedoeld zijn om te laten zien, ook nooit mooi worden om te zien.

5. Je moet telkens aan je kleren trekken

Cap, Denim, Style, Thigh, Dress, Fashion, Black, Street fashion, Baseball cap, One-piece garment,

Een broek die je telkens moet ophijsen, een jurk die je telkens recht moet trekken of een panty die je telkens omhoog moet halen - mensen zien 't, en het ziet eruit alsof je je shit niet together hebt. Als je iets niet met comfort en gemak kunt dragen, doe het dan ook niet.

6. Stofjes en haren op je kleren

Eyewear, Shoulder, Small to medium-sized cats, Whiskers, Felidae, Bag, Cat, Carnivore, Style, Fashion accessory,

Katten- en hondenharen zijn 't ergst, maar pluisjes staan ook niet fris. Koop een kledingroller, en rol pas buiten, voor je door, de stofjes en (eventuele) huisdierharen van je kleding af. Zo weet je zeker dat je op weg naar de deur niet alsnog door de lucht zwevende haartjes en stofjes op je kleren krijgt.

7. Je broek sleept over de grond

Clothing, Eyewear, Vision care, Sleeve, Collar, Textile, Photograph, White, Outerwear, Sunglasses,

Wijde pijpen zijn nu natuurlijk een ding, en veel van die wijde pijpen zijn láng, zodat ze met hakken kunnen worden gedragen. Soms wil je alleen geen hakken aan. Laat je pijpen dan niet over de grond slepen, want nee: zolang het niet in een zomersetting op 't strand gebeurt, is het.... niet chic, maar vooral vies. Zorg liever voor een broek die óók wijd is, maar zonder hakken kan worden gedragen.

8. Je veters zijn een zooitje

Yellow, Text, White, Pink, Magenta, Purple, Violet, Font, Light, Athletic shoe,

Bijna niemand denkt na over z'n veters, en dat begrijpen we: niemand zal zeggen dat je look er debiel uitziet omdat je veters slordig zijn gestrikt. Maar als je wél de tijd neemt om je veters perfect te strikken, kan het wel het verschil maken. Als je 't één keer doet, ben je waarschijnlijk hooked, want het is ook veel leuker om de hele dag naar super goed gestrikte veters te kijken.

9. Er zitten vouwen in je overhemd

Hairstyle, Sleeve, Style, Street fashion, Long hair, Blouse, Belt,

Als je een belangrijke afspraak of een belangrijk event hebt, zorg dan dat je overhemd goed is gestreken - dus ook geen vouwen aan de zijkant van je mouwen, zoals vaak gebeurt bij stomerijen. Stomen kan al genoeg zijn om de vouw eruit te krijgen.