Mode-meets-technologie-nieuws doet je wel vaker met de oren klapperen, maar bij dit specifieke nieuwtje komt bovendien direct het nodige kippenvel opzetten. Wat wil het geval? Een modestudent werkte aan een collectie leren tassen en jassen gemaakt van de huid van de overleden designer Alexander McQueen.

Quartz weet te melden dat de Londense Tina Gorjanc, de student in kwestie, McQueens DNA gebruikt om menselijke huid te laten 'groeien' tijdens een labproject op de designschool. De 'huid' heeft tattoos, moedervlekken en sproetjes in de echte grootte en positie als McQueen ze had. Gorjanc lanceert het project, genaamd Pure Human, in de hoop aan het licht te brengen hoe bedrijven in de toekomst mogelijk genetische informatie zomaar voor luxe goederen kunnen inzetten en om aan te tonen hoe slecht een persoons DNA eigenlijk beschermd is.

PUSHING BOUNDARIES LIKE MCQUEENHoe kwam Gorjanc dan aan het DNA van McQueen vraag je je af? De student gebruikte de collectie Jack the Ripper Stalks His Victims van de designer uit 1992, waarin hij zijn eigen haar verwerkte.

Om haar project te beschermen vroeg Gorjanc tot nu toe al twee patenten aan. Eén voor - we quoten - 'the bioengineered genetic material that is grown in the lab using tissue-engineering technology and the process of de-extinction' en de ander om het ontwerpproces zelf te bewaken.

Team McQueen is onder de indruk. 'At my final degree show, one of the McQueen representatives came to see my project,' vertelt Gorjanc. 'They were really fascinated with the idea and I've had a really positive response from them... People that were really close to him or that worked for his institution said that he might actually like the idea. He was always pushing the boundaries and always trying to break laws in fashion.'

Uiteraard zal de uiteindelijke collectie niet daadwerkelijk in winkels te koop zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zal-ie worden tentoongesteld in een galerie. Maar - en dat is waar ik het meest enthousiast van word - Gorjancs focus ligt sowieso niet op verkoopcijfers, maar op de technologie. En die technologie zou er in de toekomst zomaar eens voor kunnen zorgen dat leer voor tassen en jassen, waar tot nu toe altijd dierenhuiden voor werden gebruikt, in een lab kan worden gecreeerd aan de hand van DNA, zonder dat je het verschil merkt.

Lijkt mij een hele, hele goeie zaak.

instagramView full post on Instagram

bron: Harper's Bazaar