€ 50.000 is ze rijker, die Minju Kim. Met haar collectie, genaamd ‘Dear my Friend’ wist de 26-jarige beginnende ontwerpster de deskundige jury van de H&M Design Awards te overtuigen om háár dat duwtje in de rug te geven op weg naar een carrière in de internationale modewereld. Samen met zeven andere jonge talentvolle modeontwerpers uit verschillende Europese landen, mocht zij in november vorig jaar al een collectie maken en in Stockholm presenteren aan de jury. Spannende weken van onzekerheid volgden – ondertussen kon men op een speciale website stemmen voor de publieksprijs – en vandaag werden de uiteindelijke winnaars dan eindelijk bekendgemaakt.

H&M showt weer tijdens Parijs Fashion Week >

GOEDE BUUR OF VERRE VRIEND?

Minju Kim studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Antwerpen, maar komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea en groeide in Nieuw-Zeeland op. Haar winnende collectie, gebaseerd op werk van de Japanse mangakunstenaar Junji Ito, gaat over personen om Kim heen, soms 'vermomd' als vriend. Een aantal items uit de collectie zal ook echt in productie worden genomen en worden verkocht in H&M-winkels. De Nederlandse deelnemer dit jaar, Thom Barends (bekijk zijn collectie hier) greep helaas naast de prijzen. De publieksprijs ging namelijk naar de Duitse Alba Prat.

Vorig jaar ging de in Londen studerende Stine Riis er met de hoofdprijs vandoor. Zij heeft inmiddels haar eigen label kunnen opzetten. De publieksprijs, een stage bij designer Christopher Kane, ging toen wel naar een Nederlander, Anne Bosman. Bekijk zijn website hier.

 
Astu: de video van de winnende catwalkpresentatie van Minju Kim:

[vimeo]http://player.vimeo.com/video/56757615?title=0&byline=0&portrait=0&badge=0[/vimeo]