Voor haar toer heeft Björk de hulp in van Yves Saint Laurents Stefano Pilati ingeroepen. Opvallend omdat de Italiaanse designer bekend staat om zijn strakke, basic ontwerpen, terwijl Björk regelmatig in de meest extravagante ontwerpen verschijnt (herinner je je die hysterische zwanenjurk op de rode loper van de Oscars 2001 nog?). Toch slaan de twee tegenpolen de handen ineen. De excentrieke Björk vond Pilati namelijk de perfecte kandidaat om een kristallen jumpsuit te ontwerpen.

De Nederlandse Michael van der Ham ging ook voor Björk aan de slag >

PILATI’S JUMPSUIT
De 46-jarige ontwerper werd door Björk benaderd nadat ze één van zijn jumpsuits bij een vriendin aan zag. ‘Ik ontmoette Stefano door een gezamenlijke vriendin,’ mijmert Björk aan Dazed & Confused. ‘Ze droeg een geweldige jumpsuit en toen ik hem benaderde of ‘ie er één kon maken van kristallen, wilde hij niet alleen de uitdaging aan gaan maar begon hij gelijk met enorm veel enthousiasme kristallen te onderzoeken!’

En dus staat de IJslandse zangeres op de bühne in een ongetwijfeld loodzware ontwerp met YSL-signatuur.

BIOPHILIA
De première van deBiophilia-livetour vond plaats op het Manchester International Festival. Na de officiële cd-release 27 september toert Björk langs verschillende wereldsteden ter promotie van het album, waarvoor ze haar fantasie de vrije loop liet.

Hierdoor werd het veel meer dan een simpel schijfje alleen. De kersverse cd maakt deel uit van een multimediaal project met iPad-apps, custom-made instrumenten, een documentaire en verschillende live-shows. De eerste clip van het nummer Crystalline (toepasselijk) zwerft al over het internet. In de clip draagt Björk een ontwerp van de Nederlandse Iris van Herpen, net als op haar cdhoes.

Met het project wil Björk, geïnspireerd door geluid en het heelal, dat ‘muziek, kunst, natuur en technologie elkaar ontmoeten’. Juist ja.


BJÖRK - CRYSTALLINE

youtubeView full post on Youtube