De prachtige jurk die Michelle Obama droeg is ontworpen door McQueen’s opvolger Sarah Burton – overduidelijk geen Amerikaanse of Chinese designer, maar eentje uit Engeland.

De First Lady droeg niet één, maar twee outfits van McQueen op één dag! >

KUCH, KUCH
Dit schoot bij topontwerper Oscar de la Renta in het verkeerde keelgat: ‘Ik heb begrepen dat het staatsbezoek bedoeld was ter bevordering van de handel tussen Amerika en China. (…) Waarom zou je dan Europese kleding dragen?’, klaagde hij tegen WWD. Oscar had Mrs. Obama liever een creatie van de Amerikaans-Chinese Vera Wang zien dragen of – desnoods – iets van Jason Wu, die oorspronkelijk uit Taiwan komt.

FASHION-FORWARD
Ook de politieke schrijver Bob Colacello was niet enthousiast. Behalve over het designerincident, valt hij ook over de jurk zelf: ‘de jurk maakt haar gigantisch, waardoor ze Obama en Hu Jintao compleet overschaduwde. Ze probeert te hard fashion-forward te zijn, iets wat een First Lady niet hoort te zijn. Het is ontzettend jammer, want ze is een prachtige vrouw en het is een prachtige jurk, alleen niet voor deze gelegenheid,’ vertelde hij Vanity Fair.

Hoe het ook zij, wat ons betreft blijft het een fenomenale jurk.