De medailles zijn binnengeharkt, de sporters op weg naar huis en Londen maakt zich vandaag weer op voor het ‘normale leven’. De Olympische Zomerspelen van 2012 zijn schluss, klaar, finito. Maar voor wie het gemist heeft blikken we graag nog even terug op het afsluitende ‘partijtje’ dat Londen gisteren voor de wereld in petto had: de closing ceremony. Want: één groot concert, met voornamelijk Britse artiesten (van Annie Lennox, Madness, Queen en Take That tot, jawel, de Spice Girls). Maar vooral omdat ook de Britse modeontwerpers hun verdiende minutes of fame kregen. De feiten op een rij:

MUZIEK MODE

Een grote rol bij de closing ceremony was, net als bij de opening, weggelegd voor zangeres Emeli Sandé. Zij trapte het feest af in een outfit van Sarah Burton voor Alexander McQueen. Jessie J. zong in Vivienne Westwood en de Pet Shop Boys werden in Gareth Pugh-items gehesen. Duchess of Cambridge Kate Middleton zong ook. God Save The Queen vanuit de royal skybox that was, in een blauwe £150 Whistles-jurk genaamd ‘Bella’ (natúúrlijk alweer uitverkocht). 

De act waar iedereen op zat te wachten was de reünie van de Spice Girls. In vol ornaat, dus een roze jurk van Maggie Cooke voor Baby Spice, een Union Jack-jurk ontworpen door Suzanne Neville voor Ginger Spice, een glittercatsuit voor Scary Spice, een broek en cropped top voor Sporty Spice en een stunning zwarte jurk met sleep voor Victoria ‘Posh Spice’ Beckham van de hand van Giles Deacon, werden de dames op het dak van een stel London cabs rondgereden.

 
ODE AAN MCQUEEN

Maar de klapper op de modische vuurpijl was natuurlijk de act waarbij de Britse topmodellen Kate Moss, Naomi Campbell, Karen Elson, Jourdan Dunn, Stella Tennant, Lily Cole, Lily Donaldson, David Gandy en Georgia May Jaggerdie op het laatste moment werd gevraagd Rosie Huntington-Whiteley te vervangen – in de spotlight werden gezet. Verstopt in grote vrachtwagens met daarop hun eigen uitvergrote billboardfoto (geschoten door modefotograaf Nick Knight), werden ze stuk voor stuk de arena binnengereden, om vervolgens als het gouden cadeautje in een surprise-ei onthuld te worden. Op het jaren tachtig nummer Fashion van David Bowie bewandelden de dames (en heer) vervolgens het podium als ware het een catwalk, in prachtige gouden robes (en pak) van Burberry, Christopher Kane, Erdem, Jonathan Saunders, Stephen Jones, Victoria Beckham, Vivienne Westwood, Paul Smith en Alexander McQueen. Laatstgenoemde werd overigens ook nog geëerd door middel van dansers met gouden helmen die samen een enorme skull vormden, het handelsmerk van de in 2012 overleden designer.

Een beetje Braziliaanse designer weet wat 'm te doen staat; vier jaar lang keihard buffelen, lijkt ons zo, met als beloning eeuwige roem tijdens de openings- dan wel sluitingsceremonie van de Spelen in Rio.

Wat wij het meest gaan missen? Een dagelijkse dosis hete mannen op tv! Nog even terugblikken >