Duizelingwekkende designeroutfits, flitsende camera’s, fonkelende accessoires, feilloos schoeisel. Stikjaloers word je van de Russische groep modemensen – ook wel de Russian Fashion Pack gedoopt – die op ’t moment de spotlight opeist. Met Amsterdam Fashion Week in volle gang kijken wij ook alvast vooruit naar de aanstaande internationale modeweken. Of beter gezegd: wie we daar vooral buiten de catwalkshows gaan spotten. Ongetwijfeld de meest over the top en uitbundig geklede fashion week-gasten komen dus uit Rusland. Echt. Ze geven Anna Dello Russo a run for her money. Tijd om eens in deze fascinerende karakters te duiken.

 
ULYANA SERGEENKO  
Als (voormalig) model en fotografe kent Ulyana Sergeenko het klappen van de zweep. Haar catwalkdagen zijn inmiddels over (of, nou ja, bijna dan) en tijdens de afgelopen coutureweek stuurde ze zelfs (na de Chanel-show) voor het eerst haar eigen couture-items het plankier op. Met grote modenamen – als Anna Wintour en Grace Coddington – op de front row. Haar eerste collectie was een ode aan (niet geheel verwonderlijk) Rusland, compleet met baboesjka-esque kleding en militaire jasjes met bont.

 
En tja, van couture heeft de 32-jarige Ulyana wel pap gegeten, want zelf hult ze zich geregeld in de peperdure kledij van o.a. John Galliano’s hand. Toch handig als je met een Russische miljardair – Danil Khachaturov, nummer 634 op de Forbes-lijst van miljardairs – getrouwd bent. Hij kon dan ook zijn chequeboekje trekken voor Sergeenko’s modelijn. Maar, zo laat de Russische weten aan de New York Times, ze heeft zijn geld niet zomaar verkwanseld. ‘We zijn een klein, maar enorm sterk en onafhankelijk merk. We hebben heel veel cliënten.’

 
Haar stijl: Ulyana Sergeenko staat zelf bekend om het dragen van overdadige fifties rokken met killer heels, sjaaltjes met print om het hoofd en strakke zachtwollen truitjes. Haar accessoires zijn bovendien vaak een verwijzing naar Rusland. Zo droeg ze onlangs een Olympia Le-Tan clutch in de vorm van het boek Anna Karenina.

Ook goed: de kledingstijl van Blake Lively. Duik in haar garderobe >

ANYA ZIOUROVA
Anya Ziourova is begonnen bij de Amerikaanse Vogue en werkte daarna bij de Japanse en Chinese versie van het modetijdschrift. Momenteel is ze fashion director voor de Russische Tatler. Ze weet dan ook precies te vertellen waardoor haar modische landgenoten nu talk of the (fashion)town zijn. ‘We waren een hele lange tijd een gesloten land, dus het is als een kind die naar een snoepwinkel gaat,’ verklaart ze aan de New York Times over hun uitbundige stijl. ‘We willen alles in één keer… In de afgelopen vijf jaar heeft die stijl zich ontwikkeld tot iets meer verfijnds, iets wat ook mensen buiten Rusland mooi vinden. Niets is te preppy. Niets is te fel. Door deze keuzes kregen ze een bredere invloed op stijl. Amerika heeft Jackie O. en de wereld heeft Audrey Hepburn, maar Rusland heeft nooit een mode-icoon van het moment gehad. Misschien is dat wat er nu gebeurt: de moderne Russische iconen worden geboren.’

 
Haar stijl: zelf hijst Anya Ziourova zich het liefst in dure labels gemixt met high street. Zo draagt ze bijvoorbeeld een Gap-top met een broek van Balenciaga. Precies de goede dingen (goedkoop en duur) met elkaar mixen is haar talent.

 
MIROSLAVA DUMA
Onze favoriet: Miroslava Duma. Als dochter van de Russische senator Vasilay Duma en voormalige redacteur bij de Russische Harper’s Bazaar was ze al lang geen onbekende in Rusland, maar doordat fotografen als Scott Schuman, The Sartorialist en Garance Doré de 25-jarige geregeld op de kiek zetten, viel ook de rest van de modewereld voor haar spot-on outfits. Momenteel werkt ze als freelancer voor verschillende tijdschriften en heeft ze een enorm succesvol blog, genaamd Buro 24/7, waarvan ook een Engelse versie in de maak is. Om er nog een schepje perfectie bovenop te doen heeft ze ook nog eens een eigen charity, genaamd Mira’s Planet. Wow.

 
Haar stijl: van poppige jurkjes en hooggesloten kraagjes tot grofgebreide truien en flared broeken; Miroslava ziet er immer uit om door een ringetje te halen. Haar accessoires, schoenen en tassen – die Chanel Boy Bag! – zouden we daarnaast maar al te graag over willen nemen. Haar favoriete merken zijn Lanvin, Christopher Kane, Proenza Schouler, Tommy Hilfiger, Miu Miu en Yves Saint Laurent. Deze mixt ze geregeld met items van Zara

 
NATASHA GOLDENBERG
Beste vriendin van Miroslava Duma, journalist en directeur van het label Kova & T. Natasha Goldenberg houdt duidelijk niet van stilzitten. In 2010 heeft ze ook nog eens haar eigen lijn, Tzipporah, opgericht en geen modefeestje hoeft het zonder haar te doen.

 
Haar stijl: mixt de meest uitbundige accessoires met elkaar. Van sjaals die om het hoofd gebonden zijn tot brede haarbanden, grote kettingen en rijen armbanden. Haar kleding is vaak een mix van boho en grunge. Haar favoriete labels zijn Hermès, Yves Saint Laurent, Missoni, Prada en Isabel Marant.

ELENA PERMINOVA
Volgende op de lijst: Elena Perminova. Model, geboren in Siberië en vriendin van de Russische Alexander Lebedev, een voormalige spion voor de KGB (belangrijkste geheime dienst van de Sovjet-Unie). Nu is Lebedev bankmagnaat en eigenaar van de Britse kranten The Independent en The Evening Standard en heeft dus miljarden op de bank. Elena Perminova weet wel waar ze dat geld aan moet uitgeven en verschijnt tijdens de modeweken in de mooiste designerkleding ten tonele.

 
Haar stijl: jong en quirky; chic gemixt met sportief. Gespot in labels als Chloé, Givenchy, Rick Owens, Christopher Kane, Gareth Pugh, Erdem, Rodarte en Alberta Ferretti.

Nog zo'n mooi model: Hanne Gaby Odiele. Bekijk haar outfits hier >

VIKA GAZINSKAYA
Ontwerpster Vika Gazinskaya (van Armeense afkomst) heeft het slim gespeeld. Door zichzelf te hullen in de laatste ontwerpen van befaamde designers gemixt met haar eigen items, kregen streetstyle-fotografen haar al snel in de smiezen. Van Tommy Ton tot Garance Doré; camera’s flitsen erop los wanneer Vika in de buurt is. Nu hangen haar ontwerpen onder andere bij Colette in Parijs en prijkt ze op iedere front row.

 
Haar stijl: gewaagd en kleurrijk, maar ook ingetogen chic met een stoere twist. Vika Gazinskaya probeert gewoon alles (met succes) uit – ook qua kapsels – wat voor fantastische en inspirerende beelden zorgt.