Onze favoriete Zweedse modeketen lanceert een nieuw initiatief, genaamd World Recycle Week.

Nu wist je natuurlijk al lang dat H&M veel aangrijpt om zo duurzaam, milieu- en mensvriendelijk mogelijk te werk te gaan (we noemen een Conscious collectie, basics van organisch katoen, audits fabrieken, transparantie via een jaarlijks sustainability-rapport én de mogelijkheid om, in ruil voor korting op nieuwe collectie, je oude kleren (H&M of niet, puntgaaf of oud en versleten) in te leveren in de winkel om te recyclen.

WORLD RECYCLE WEEK
En op dat laatste wordt nu voortgeborduurd met World Recycle Week, van 18 t/m 24 april. Deze wereldwijde kledinginzamelingsactie heeft als doel 1000 ton(!) aan afgedankte kledingstukken in te zamelen onder H&M-klanten in ruim 3600 winkels wereldwijd, die kunnen worden gerecycled tot textielvezels voor nieuwe producten. Het zogeheten closed-loop systeem.

H&M schakelde hiervoor de hulp in van zangeres M.I.A., die speciaal voor World Recycle Week een nieuwe muziekvideo opnam, waarin de wereld wordt opgeroepen tot bewustwording rondom het recyclen van kleding. In haar video zijn ook cameo’s van bloggers en andere bekende koppen die zelf ook weer zogenaamde rehaul-video’s opnemen, waarin ze de kledingstukken laten zien die ze aan World Recycle Week doneren. Het is het tegenovergestelde van de zogenaamde ‘haul-video's’, waarin je kleding laat zien die je net hebt aangeschaft.

#HMrehaul
En dát, beste mensen, is wat H&M het liefste wil dat jij ook doet; je eigen rehaul-video opnemen, posten op social media met de hashtag #HMrehaul en je oude afdankers naar de winkel brengen in ruil voor kortingen.

Op de video van M.I.A. is het nog even wachten geblazen – op 11 april aanstaande wordt-ie gelanceerd op hm.com. Hou het in de smiezen dus. En start vast met het opsporen van oude sokken, die jurk met dat gat erin, dat in de was gekrompen vest en meer van zulks.

Ook lezen: deze nieuwe ontwikkeling in de modebranche is een mijlpaal voor mensen- én dierenwelzijn >