Que? Nou, het zit zo: de Chambre Syndicale de La Couture is het instituut dat ontwerpers officieel benoemt tot Haute Couturiers. En dat is alleen weggelegd voor de groten der aarde.

Het Groninger Museum organiseert in 2012 de eerste grote solotentoonstelling van Iris van Herpen >


Niet iedere ontwerper of modehuis mag zich zomaar Haute Couturier noemen. Je krijgt die titel pas toebedeeld als je meer dan vijf jaar gastlid bent geweest en de leden van de Chambre ermee instemmen. Chanel, Christian Dior, Jean Paul Gaultier, Maison Martin Margiela, Giorgio Armani; zij zijn allemaal al van de partij. Iris van Herpen heeft nog wat stempels op haar spaarkaart te vergaren, maar wél zicht op deze eretitel.

HAUTE COUTURE WEEK

Naast Iris is ook Giambattista Valli vanaf dit seizoen gastlid geworden. Beide mogen ze hun ontwerpen tonen tijden de Haute Couture Week in Parijs in juli of in januari volgend jaar.


Van Herpen staat bekend om haar mix van vakmanschap en innovatie in techniek en materialen, wat ieder seizoen adembenemend mooie creaties oplevert. Creaties die meer naar kunst neigen dan naar draagbare mode, maar waar je als modeliefhebber naar kunt blijven kijken.


Dus wij zeggen: volkomen terecht. Congratz Iris!


Iris van Herpen toont haar nieuwe ambacht ook vanaf volgende maand in het Centraal Museum >