En wat voor prijs. De Nederlandse designer is in de running voor een LVMH Young Fashion Designer Prize, die dit jaar in het leven is geroepen. En de oplettende lezer weet: LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) is waar je zijn moet als je wil doorbreken in de modewereld. Het luxe concern huist Louis Vuitton, Dior, Marc Jacobs, Givenchy en vele anderen en heeft dus een flinke vinger in de pap.

Van Rees is, net als Craig Green, Simone Rocha, Meadham Kirchhoff en Creatures of the Wind, geselecteerd als één van de 30 deelnemende ontwerpers die kansmaken op die prestigieuze bokaal. De halve finale vindt plaats op 26 en 27 februari in Parijs, waar de ontwerpers hun beste stukken mogen presenteren aan een internationale jury van  modespecialisten. De 12 gelukkige ontwerpers die de strenge selectie zonder kleerscheuren doorkomen, gaan naar de finale in mei, die gejureerd zal worden door onder meer Karl Lagerfeld, Marc Jacobs en Céline's Phoebe Philo. De winnaar? Die ontvangt een geldprijs van een whopping € 300.000 en twaalf maanden lang begeleiding door de LVMH Group.

CELEBS ♥ HELLEN VAN REES
Hellen van Rees, die bekend staat om haar rauwheid, geometrische vormen en silhouetten met uitgesproken lijnen, studeerde aan ArtEZ in Arnhem en vervolgens aan Central Saint Martins in Londen en brengt komend seizoen alweer haar vierde collectie uit onder eigen naam. Afgelopen zomer kreeg ze nog de Humanity in Fashion Award 2013 in haar handen gedrukt en celebs lopen letterlijk met haar ontwerpen weg. Zo werd Lady Gaga al eens gespot in een Van Reesje en ook de zangeres van The Noisettes, Shingai Shoniwa, is fan.

Voor herfst/winter 2014 heeft Van Rees een vernieuwende collectie op stapel vol grungy elementen, waarin ze o.a. een traditionele borduurtechniek uit Bangladesh heeft toegepast, genaamd Nakshi Kantha. Door deze fair trade-stof te gebruiken draagt Van Rees bij aan een eerlijk loon voor de arbeidsters in Bangladesh. Goede zaak.

Ook Beyoncé houdt van Hollands design >