Modehuis Hermès en het grootste luxeconcern ter wereld, Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), liggen al tijden goed in de clinch. De reden? LVMH kocht in 2010 voor een flinke som geld heel veel Hermès-aandelen, waarop alle alarmbellen afgingen bij het modehuis. LVMH zou namelijk  plannen smeden om familiebedrijf Hermès over te nemen en daar wilden de eigenaren koste wat kost een stokje voor steken. LVMH-baas Bernard Arnault geeft echter niet op zonder gevecht en zet zijn missie gestaag door. Dit keer moeten de twee partijen dus weer opdraven in de rechtbank.  

BONJE
Hermès klaagt dit keer LVMH aan voor ‘handelen met voorkennis en het manipuleren van aandelenkoersen’. In een verklaring aan WWD laat de woordvoerder van Hermès weten: ‘Deze klacht heeft te maken met de voorwaarden waarop LVMH kapitaal heeft weten te bemachtigen in Hermès International’.

Hoe begon de Hermès/LVMH-zaak precies? >

Hermès, waarvan het meerderheidsbelang nog steeds in handen van de familieleden is, hebben gezegd te blijven vechten tegen LVMH. Onlangs hadden ze nog een belangrijke juridische overwinning: ze mochten hun gezamenlijke aandelen groeperen in een single holding company, waardoor het collectieve belang nu meer dan 70 procent is en ze ervoor kunnen zorgen dat zij de controle van het label in handen houden. LVMH bezit heeft nu een belang van 22,3 procent in Hermès. Blijkbaar hebben ze die aandelen verworven via het zogenoemde cash-settled equity swaps-principe. Dit is een manier om aandelen te krijgen, zonder ze te hoeven aangeven. De nieuwe rechtszaak die Hermès aanspant gaat blijkbaar over de manier waarop LVMH die aandelen heeft verworven en is een nieuwe kans voor het modehuis om de positie van LVMH bij het label zwakker te maken.

 
CHANTAGE?
Maar! LVMH vecht terug en laat in een verklaring aan WWD weten dat zij ook een klacht tegen Hermès indienen voor ‘chantage, valse beschuldigingen en oneerlijke concurrentie’. LMVH beweert bovendien dat de manier waarop ze de Hermès-aandelen hebben verworven 'volkomen legaal’ was.

 
We houden je uiteraard op de hoogte van de Hermès/LVMH-kwestie.