Ilja Visser mag zich bijna officieel haute couturier noemen. De Fédération Française de la Couture heeft namelijk zojuist bekendgemaakt dat de Chambre Syndicale De La Haute Couture – je weet wel: dat Franse orgaan dat beslist of iemand het talent heeft om tot de selecte club couturiers die de wereld rijk is, mag toetreden – heeft besloten dat de Nederlandse ontwerpster als 'nieuw guest member' zal worden toegevoegd aan de couturekalender van juli 2015.

Na 5 jaar gastlidschap - ja, je moet er wat voor over hebben - is dan vervolgens de titel 'haute couturier' van jou. Een eerdere poging van Visser om gastlid te worden mislukte, maar nu wordt ze, met haar label ILJA, dus toch opgenomen op het officiële catwalk-schedule van Parijs Fashion Week. Een line-up waarop verder louter namen als Chanel, Valentino, Dior en die andere sterren uit Nederland; Viktor & Rolf, Jan Taminiau en Iris van Herpen.

‘Het is een strenge toelating, waarbij je een uitgebreid boek met alle ins en outs van het merk inlevert,’ laat Visser, wiens ontwerpen oa worden gedragen door Lady Gaga, in een officieel statement weten. ‘De Chambre bestudeert álles en kijkt of je bedrijf organisatorisch klaar is. Dat de Chambre mij erkent is echt een heel groot compliment.’

Ilja Vissers carrière begon op de hogeschool voor de kunsten, ArtEZ, in Arnhem. Tijdens haar studie Fashion Design liep ze al stage bij Donna Karan en Maria Cornejo in New York. In 2009 richtte ze vervolgens haar eigen modehuis op onder de naam Ilja Visser Group. Met succes, twee jaar later werd ze de eerste Nederlandse ontwerpster die het Cultuurfonds Mode Stipendium kreeg uitgereikt van het Prins Bernhard Cultuurfonds, voor haar innovatie en talent. In de tussentijd opende ze in Amsterdam een eigen winkel voor haar diffusion-lijn, Ready to Fish. En sinds 2013 is ze met ILJA al present in Parijs tijdens Haute Couture Week, maar vanaf aankomende editie zal ze dus showen tijdens het échte officiële programma.

Congrats, Ilja!

Zien Lady Gaga in ILJA >

Deze Nederlandse designers zijn genomineerd voor de International Woolmark Prize Europe >