De allereerste rechtenstudie gespecialiseerd in mode zal dit najaar van start gaan bij Fordham Law School in New York, zo heeft Professor Susan Scafidi, directeur van het Fashion Law Institute, samen met CFDA-voorzitter en designer Diane von Furstenberg, bekendgemaakt.

En dat betekent dat wie al een bachelordiploma in rechten in de pocket heeft, er vanaf dan ook een Master of Fashion Law aan vast kan plakken; een wereldwijde primeur! Studenten krijgen voor deze Master lessen in oa fashion financing, fashion modeling law, fashion licensing and sustainability. Volgens Scafidi, die al minstens vijf jaar probeert een dergelijk masterprogramma van de grond te krijgen, is er steeds meer vraag naar advocaten en juristen met ervaring in modegerelateerde zaken. En is het dus niet meer dan logisch dat er ook een gerichte masteropleiding in die richting moest komen.

Wij zeggen topidee! En wel om deze 4 redenen:

1. Het aanschaffen van pittige pumps, designer aktetassen en machtige mantelpakken is nu bit-te-re noodzaak. Van een advocaat met een degree in Fashion Law wordt er immers een grande entree verwacht in die rechtbank. Zucht, vervelend zeg.

http://media.giphy.com/media/MXafUhqueI94A/giphy.gif

2. Grote kans dat je tegenstander in de rechtbank nu veel vaker in de categorie Harvey Specter valt, want: bovenmatig geïnteresseerd in mode. Opdat de zittingen maar lang en intens zullen zijn. (En eindigen in zijn penthouse?).

http://media.giphy.com/media/xTiTnGGUEQbgoCgqxW/giphy.gif

 
3. Wat is nou dé drijfveer om die wollige wetboeken door te spitten? Als je er gegarandeerd cases zoals de Dolce & Gabbana belastingfraudezaak uit kunt slepen natuurlijk. Lees: het modeduo vervolgens op speed dial hebt, dikke korting krijgt en front row mag zitten.

http://media.giphy.com/media/13g3ZZ2gzNYRTa/giphy.gif

 
4. Met al die expertise in licenties en patenten zal straks geen copycat het meer in zijn hoofd halen om nog een logo, design of rode zool te kopiëren (en krijgen die Louboutins waar jij je voor in het bloed zweet en tranen hebt gewerkt, dus véél meer credit).

http://media.giphy.com/media/13GSkv9qhqRegg/giphy.gif

Nu nog even duimen dat Nederland het voorbeeld van de Fordham Law School volgt. Óf dat een gulle gever wil investeren in een retourtje New York Law School voor jou. Een bom duiten kost het namelijk wel. Voor het academiejaar 2015/2016 mag je zo’n € 47.695 neerleggen.

Saillant detail: Fordham zal ook een degree-program aanbieden voor niet-juristen, de Master of Studies in Law, ontwikkeld voor professionals uit de modeindustrie die meer willen leren over rechten in de mode- en retailwereld. Schade hierbij? Zo’n € 35.700.

Je vindt Chiara ‘The Blonde Salad’ Ferragni nu dus op Harvard >

Dolce & Gabbana vrijgesproken van belastingontduiking >