Stop met wat je nu aan het doen bent, en check je jeans, tas, jas of trui op ritsen. Grote kans dat er 'YKK' op staat. Maar waarom?  Er gaan wilde verhalen de ronde over een slim man die al vroeg patent aanvroeg op ritsen, waardoor niémand anders meer ritsen mag maken. Da's dus niet waar.

'YKK' staat voor Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, de man die in 1934 (toen ritsen al lang en breed waren uitgevonden) de ritsenmarkt instapte. Zijn doel: de allerbeste ritsen maken die er bestaan. Hij had er zelfs een naam voor: 'The Cycle of Goodness', dat inhield dat niemand kan floreren als ze niet iets bijdragen voor een ander.

Het gevolg: de YKK-rits (Yoshida Kogyo Kabushikikaisha is natuurlijk net iets te lang voor de gemiddelde rits) werd zo goed, dat vandaag de dag bijna iedereen alleen nog maar YKK-ritsen wil gebruiken. Ruim 48% van alle rits-orders in de wereld gaat naar Yoshida, en een groot deel van de orders die niet naar Yoshida gaan, kunnen de (iets) duurdere ritsen simpelweg niet betalen.

Op een rij, de successen van de YKK-rits.

> YKK maakt niet alleen ritsen voor 'normale' kleren, maar ook brandweermannen, visnetten, politiemannen en zelfs ruimtevaartpakken.

> De one giant leap for man kind die Neil Armstrong in 1969 maakte? Deed-ie in een pak met YKK-rits.

> Als je alle ritsen die YKK jaarlijks maakt achter elkaar legt, kun je 50 keer de wereld om.

> Al jarenlang zijn neppe YKK-ritsen een probleem voor de internationale douanes - het bedrijf krijgt minstens één keer per dag een belletje over mogelijke fakes.

> YKK heeft 20 (!) verschillende soorten kleuren zwart voor zijn ritsen.

> Outkast gaf in So Fresh, So Clean een shoutout naar YKK-ritsen. Zie 1.30 minuut.

youtubeView full post on Youtube

Weet je dat ook weer. Well done, Yoshida Kogyo Kabushikikaisha.

Modemysterie nummer 1: waarom zitten knopen bij vrouwen altijd links?

Wie zitten er achter dit razendpopulaire label? >