Afgelopen juni werd al bekend dat Yves Saint Laurents grote liefde, Pierre Bergé, toestemming aan de Franse regisseur Jalil Lespert had gegeven om een biografische film over de befaamde ontwerper de schieten, maar nu neemt de prent pas echt serieuze vormen aan. Zo is net uit de doeken gedaan dat de 23-jarige Pierre Niney – die al een César-nominatie binnensleepte voor J'aime regarder les filles – de jonge Yves Saint Laurent gaat vertolken. Lekker smeuïg: acteur Moritz Bleibtreu gaat in de prent Saint Laurents voormalige rivaal, Karl Lagerfeld, vertolken.

YVES SAINT LAURENT
De film, eenvoudig genaamd 'Yves Saint Laurent', vertelt het levensverhaal van de ontwerper, beginnend in 1959 toen de ontwerper nog maar 21 jaar was en zijn allereerste haute couture-collectie voor Christian Dior het plankier op stuurde, die met vele lovende recensies werd ontvangen. Verder komen ook zijn ontmoeting met grote liefde Pierre Bergé en andere gebeurtenissen uit zijn privéleven uitgebreid aan bod.

Yves Saint Laurent is een geweldige vertelling over succes en larger than life zijn. Daarbovenop komt ook nog een geweldig liefdesverhaal.’ Aldus regisseur Lespert aan het Franse AlloCine. Pierre Bergé is op zijn beurt ook in z’n nopjes met het project: ‘Ik ben nog nooit zo overtuigd geweest van verschillende projecten. Lespert kwam bij mij met zijn gevoeligheid, zijn enthousiasme, zijn creatieve visie en ik besefte dat ik een regisseur voor mij had staan die dit verhaal perfect kan vertellen.'

 
Zien: Sky Ferreira staat model voor het Saint Laurent Paris Pre-Fall 2013-lookbook >

Maarree… was er niet nóg een prent over Yves Saint Laurent in de maak? Juistem. In weer een andere biografische film over de ontwerper vertolkt knapperd Gaspard Ulliel de rol van een jonge Yves Saint Laurent. Deze film wordt door Bertrand Bonello geregisseerd en jawel, de mensen van het Franse modehuis staan óók achter deze rolprent. Saillant detail: voor beide films gaan de opnames aan het begin van de zomer van start. Battle of the Saint Laurents?