Het heeft even geduurd, maar het finale nieuws is daar: Olivier Theyskens is benoemd tot Artistiek Directeur van modelabel Theory.

De modepers volgt het bewogen leven van de bejubelde Belgische ontwerper al geruime tijd op de voet. Voor wie het gemist heeft, de headlines van het afgelopen anderhalf jaar op een rij:

> Maart 2009: Olivier Theyskens verlaat modehuis Nina Ricci, na twee bijzonder stijlvolle - doch niet bijster commerciële - jaren. Een kleine maand later wordt zijn bureau ingenomen door Peter Copping.

> December 2009: Er wordt gefluisterd dat de Belgische designer in gesprek is voor een nieuw label van ondernemer Christopher Burch, ex-man van modeontwerpster Tory Burch. Over de precieze details houden beide mannen de lippen nog stevig op elkaar.

> Januari 2010: Theyskens lijkt werkeloos, maar gaat niet achter de geraniums zitten. De ontwerper brengt een koffietafelboek uit over zijn leven als designer: The Other Side of the Picture.

> Mei 2010: Hoera: Theyskens heeft een klus! De favoriet van menig modejournalist heeft, sinds de beëindiging van zijn contract bij Nina Ricci, geen enkel kledingstuk meer gefabriceerd. Nu mag hij aan de slag voor een capsulecollectie voor Theory voor spring 2011.

OKTOBER THEYSKENS-MAAND

Na de capsulecollectie voor Theory is het even stil. Heel stil. Maar dan komen de tongen weer los. Oktober wordt Theykens-maand:

> 7 Oktober 2010: Stefano Piloti zou weggaan bij YSL. Theykens wordt getipt als opvolger, maar schijnt de baan geweigerd hebben.

> 7 Oktober 2010: Diezelfde dag zou Karl Lagerfeld met pensioen gaan, Chanel verlaten en opgevolgd worden door Alber Elbaz. Laatste zou op zijn beurt modehuis Lanvin de rug toekeren. En u raadt het: daar zou Theyskens aan de slag kunnen.

> 15 Oktober 2010: Het gaat bergafwaarts met de gezondheied van de 78-jarige Oscar de la Renta. Tijd voor pensioen? Ach, dan hebben we altijd de geliefde Theyskens nog om hem op te volgen.

HAUTE BASIC

Enfin, een waslijst speculaties verder is de 33 jaar jonge Theykens onder de pannen. Einde geruchten. Na maison Rochas en Nina Ricci een vers begin bij het Amerikaanse label. De ontwerper kan direct aan de slag met de complete herfst/winter collectie voor 2011 van Theory.

De grote vraag die de modepers nu stelt is hoe de Belg zijn liefde voor haute design (herinner je je deze duizelingwekkende plateaus nog voor Nina Ricci?) gaat temperen bij het moderne, doch ietwat basic label... Wordt wederom vervolgd.