Het Franse modemuseum Les Arts Décoratifs vond het tijd om de prachtontwerpen van Hussein Chalayan in de spotlight te zetten.

Wie bedenkt er immers om zijn eindexamencollectie eerst in te graven in de grond? Tja, niets is de Brits/Turkse ontwerper te gek en dat zorgt al 15 jaar voor bijzondere collecties.

KUNST VS. KLEDING
Chalayan staat bekend om zijn onconventionele materialen en zeer aparte technieken. Zelf zegt’ie zijn inspiratie vooral te halen uit de filosofie en antropologie – denk aan de boerka’s die hij in 1996 de catwalk op stuurde.

De 40-jarige ontwerper heeft lak aan alles en beweert zelf alleen de grens tussen mode en kunst te willen verbreken. En dat blijkt z’n vruchten af te werpen.

Zo opende Chalayan in 2004 zijn eerste flagshipstore in Tokio en was z’n 10-jarige overzichtstentoonstelling in 2005 in het Groninger Museum te zien.

Vanaf juli doet Parijs Groningen na en zijn de mooiste modestukken van Chalayan te zien. De beste man zal de tentoonstelling in Les Arts Décoratifs zelf openen op 7 juli waarna de ontwerpen tot 21 november te zien zullen zijn.

Zien in het Modemuseum in Antwerpen: de tentoonstelling van de Britse hoedenmaker Stephen Jones >