Beleef je elke ochtend de paradox van een bomvolle kast en écht nothing to wear? Herkenbaar, maar waarschijnlijk niet waar. De tijd is gewoon rijp voor een flinke voorjaarsschoonmaak én een goed overzicht. Het doel: kledinghangers met enkel goed te combineren stukken en planken vol strak gevouwen kleedgoed.

STAP 1: Trek alles uit de kast
Weet wat je hebt en trek alles wat je als (groot)kledingbezitter in de afgelopen jaren hebt verzameld uit je kast. Álles. Sorteer daarna de boel op kledingstuk. Mocht het een (te) confronterende gedachte zijn om door de krochten van je kledingkast te gaan struinen, doe het dan toch en bedenk dat die pijnlijke tour essentieel is voor je beoogde vlekkeloze kast.

STAP 2: Bepaal je (lente)koers
Anno 2015 hoeven we geen persoonlijke invitatie meer te ontvangen om te weten wat er op het plankier gebeurt – lang leve de digitale revolutie. Doe er dus je voordeel mee en kijk en leer online van de spring/summer-shows. Screenshot wat je mooi vindt, skip wat je niets doet – meewaaien met alle modewinden hoeft écht niet – en sorteer alles in een computermapje of Pinterest-bord.

STAP 3: Alle meuk overboord
Je weet wat je hebt en je weet wat je wilt. Kortom, een prachtige basis om keuzes te maken. Vergelijk je tegenwoordige kleerkast met jouw fictieve, toekomstige garderobe en dump de handel die niet meer correspondeert met je nieuwe koers. Kind kan de was doen. Wel belangrijk: wees kritisch. Wat in ieder geval áltijd naar de stapel 'wegdoen' kan:
> Kleding met gaten;
> Verwassen kleding;
> Kleding met (niet weg te wassen) vlekken.

Inkoppertje, maar we benadrukken het nog maar even een keer met klem. Kom je een oude klassieker met wijde pijpen of fluweel tegen? Grote kans dat je die wil houden.

STAP 4: Maak een rondje met de schaar
Hou de (kartel)schaar paraat tijdens je grote opruiming, want die kan een wegdoen-kledingstuk zo naar de houden-stapel knippen.
> Te lange broeken bieden perspectief, want: ruimte om van je broekspijp een klein stukje af te knippen, met als resultaat het veel geziene nonchalante, rafelige randje.
> Check bij overhemden met vlekken of ze nog wel een proper kraagje hebben. Knip die – met ruime marge, alsof je een ronde hals in een shirt knipt – uit, en je kunt ‘m onder iedere willekeurige sweater dragen.
> Check vergane kleding op knopen. Soms zijn die nog práchtig en doen ze heel goed dienst als knopen-set op een ander (toekomstig) kledingstuk.

STAP 5: Verander stof in geld
Niet álles hoeft naar de Zak van Max of de kledingdump. Was het niet ons immer Carrie Bradshaw die zei dat ze haar geld het liefst had hangen op de plek waar ze het kon zien: haar kledingkast? Zie je kleding dus vooral ook als geld en verkoop de interessante afdankers voor een reële prijs (Koningsdag staat voor de deur). Dat maakt dus dat je in het hele schiftingsproces drie stapels kunt hanteren: houden, wegdoen en verkopen.

STAP 6: Sla identieke kleerhangers in (of zet ze op je verlanglijst)
Zoals die knappe van Hay. Zorgt voor rust in je kledingkast, want ieder kledingstuk hangt immers op eenzelfde hangertje en dat oogt gezellig overzichtelijk. Plus: ze zijn bijzonder slank, wat zorgt voor meer ruimte op je rek.

STAP 7: Expanderen kun je leren
En ruimte is belangrijk. Zolang je nog geen imposante kamer cq inloopkast bezit om al je kledingwaar te stallen, telt elke centimeter. Handige trucjes:
> Zet van schoenen de linkerkant terug met de neus naar voren en de rechterkant met hak naar voeren. Past er meer op je plank én zie je beide kanten van je schoen.
> Sla een paar vacuümzakken in om al die oversized winterjassen van de winter in op te bergen. Ga je echt niet meer dragen met 20 graden en ondertussen nemen deze vrinden wel de helft van je kledinggrondgebied in.
> Stapel shirts en sweaters niet op elkaar, maar rol (de grote sweaters) of vouw (de shirts) ze op en leg ze, staand, op een rij in je lade. Kun je meer kwijt (heus) én je ziet meteen de hele inhoud van je lade.

STAP 8: Houd het leuk
We raden je ten zeerste aan een flesje wijn, goed voedsel en een ijzersterke playlist te arrangeren voor deze missie. Gun jezelf ook één kledingstuk dat je mag houden, tegen beter weten in.

Dishware, Cuisine, Serveware, Jewellery, Dish, Plate, Meal, Porcelain, Blond, Service,