We kondigden het al aan: Jan Taminiau is niet alleen druk bezig met ontwerpen voor zijn vaste clientèle (Koningin Máxima!), maar ‘doet’ er ook een stel tenues voor het hagelnieuwe Waldorf Astoria-hotel in Amsterdam bij. Op 1 mei opent dit internationale hotel zijn deuren aan de Amsterdamse Herengracht en dat vraagt natuurlijk om feestelijke kledij, die – en we citeren het Waldorf – ‘het grachtenhuishouden van weleer tot leven lijkt te brengen’. Enter Jan Taminiau. Want aan deze ontwerper is een dergelijke klus wel besteed. Vandaag mogen we het eindresultaat alvast op foto’s bewonderen.

Over Máxima gesproken: weet jij al wat je gaat doen met Koningsdag? >

Jan, die vorige maand nog werd geëerd met een Grand Seigneur, stortte zich op outfits voor het voltallige personeel; van technische dienst, keukenpersoneel en huishouding tot bediening en Spa-medewerkers. Hij liet zich bij het ontwerp en de styling van de bedrijfskleding inspireren door de locatie en rijke historie van de voormalige patriciërshuizen.

DE JURK VAN BALTHASAR FLORISZ. VAN BERCKENRODE
De basiskleur is donkerblauw; stijlvol en passend bij de sfeer en inrichting van het hotel. Verder koos Jan voor subtiele tailoring met zachte, ronde vormen en, zoals we van hem gewend zijn, oog voor detail: ronde boorden onder hooggesloten kragen, soepelvallende lichtblauwe stropdassen. Onze favoriet is de outfit van de kamermeisjes, met haarband en strikje en grote rok een knipoog naar het romantische verleden. Ook mooi: de zijden jurkjes van de front office-dames, met een print van de historische grachtengordel. Jan vond dit dessin op een prent van de Nederlandse cartograaf Balthasar Florisz. van Berckenrode, in de digitale collectie van het Rijks.

De ontwerper liet eerder al weten enorm in zijn nopjes te zijn met deze opdracht. 'Het was heerlijk om me te laten inspireren door de vele ingrediënten die het eerste Waldorf Astoria in Nederland te bieden heeft. De historie versterkt met eigentijdse elementen de verborgen plekjes en onverwachte kamers. Ik kan hier helemaal bij wegdromen.’ En ook general manager van het hotel, Roberto Payer, is blij met het resultaat. ‘Jan Taminiau, onze nationale ‘couturetrots’ heeft heel goed aangevoeld wat wij wensten. Zijn gracieuze en persoonlijke signatuur past prachtig bij de elegante stijl van Waldorf Astoria Amsterdam.’

Meer Hollands trots: zwangere Doutzen is prachtig op de rode loper in New York >

PS meer Jan Taminuau? In ELLE mei (nu in de winkel) lees je een uitgebreid interview met de ontwerper!

Coat, Trousers, Shirt, Dress shirt, Collar, Outerwear, Standing, Suit, Suit trousers, Formal wear,