MODENIEUWS

MODENIEUWS

Zien: geschiedenislesje plateaus

10 april 2012 07:12
door Jantien de Boer

De torenhoge plateaus zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Maar wanneer zag dit schoeisel niveautje wolkenkrabber het levenslicht? Tijd voor een geschiedenisles plateaus.


Vandale.nl schotelt ons als definitie voor: pla•teau [plaatoo] het; o -s 1 hoogvlakte 2 presenteerblad. Juist. Schoenen van de hoogvlakte, of schoenen als ware presenteerbladen. We voelen de verklaring.

 

Plateaus of plateauzolen werden in de jaren zeventig geïntroduceerd en waren een belangrijk onderdeel van de mode uit het hippie-tijdperk. En zowel dames als heren stapten op de dikgezoolde schoenen rond. Het idee achter de plateauzool is dat het schoeisel je langer doet lijken, doordat zowel de hak als het draagvlak van de schoen hoog van de grond staat.

 

Anno 2012 ziet de plateau er zo uit >

 

Naast schoenen en sandalen bestaan er uiteraard ook laarzen met dikke plateauzolen. Benieuwd naar het begin? Op het wereldwijde web stuitten we op dit hilarische filmpje uit de jaren zeventig, waarin voorbijgangers, medische experts en early adaptors in Engeland werden gevraagd naar hun mening over de nieuwe schoenentrend. En de meningen waren nogal verdeeld… Kijk snel naar het clipje hieronder.

 

PLATFORM SHOES - 1970S FASHION TREND


Reageer


MEER MODENIEUWS

De kogel is door de kerk. Modeontwerper Raf Sim...

Actrices Emmy Rossum en Camilla Belle zijn de k...

Modewebshop DesignersUnited.com lanceert een on...

Chloe Green stapt in de voetsporen van papalief...

Guess CEO Paul Marciano doet een boekje open ov...

Karl begeeft zich wéér op nieuw terrein; hij ga...