Jeans; flared, bootcut, skinny, boyfriend. Voor op zondag, maandag, alle dag. Je lievelings, je minder lievelings. De jeans is er altijd en een blijver, zover zijn we. Welliefst 95% van de Nederlanders draagt er één en gemiddeld hebben we 5,4 spijkerbroeken in onze kast hangen. Je kunt je voorstellen dat dit behoorlijk milieubelastend is. En dan speelt nog de andere vraag: op welke manieren kun je op een gegeven moment nog innoveren?

Daarom kwamen onlangs de jeansgrootheden van de wereld op de 17th Annual Fashion and Design Conference in New York bijeen om te kijken naar de mogelijke toekomst van denim. En dat ziet er, volgens Adriano Goldschmied, ook wel de ‘godfather van denim’ genoemd, zo uit.

BEWEEGBAAR
Goldschmied introduceerde onlangs zijn laatste spijkerbroekenmerk Acynetic. Inspelende op de nieuwe athleisure movement waar de spijkerbroek wordt verruild voor de yoga broek. Net als andere jeansmerken, zoals de Yoga Denim van Denham of de Hyperskin van Replay, die geïnspireerd zijn door deze nieuwe lifestyle beweging, zijn de Acynetic jeans niet van traditioneel spijkergoed gemaakt maar van een elastisch materiaal waarin je goed kunt bewegen.
Een andere flexibele spijker-oplossing is Lycra. Lycra heeft de eigenschap in omvang 6 keer zoveel op te kunnen rekken om vervolgens eenvoudig in zijn oude staat terug te keren. Dit vermengt met denim, maakt de denim niet alleen flexibel maar ook comfortabel. Er is maar 2 procent lycra nodig om dit effect te bereiken, waardoor de denim look and feel niet verloren gaat. De afgelopen vijf jaar is er al veel geëxperimenteerd met lycra in denim, van licht tot enorm op te rekken, vooral vanwege de populariteit van de skinny jeans.

MILIEUVRIENDELIJK
Zegt VSEP je iets? Omdat we dit zelf ook even moesten uitvogelen: de VSEP technologie is vergelijkbaar met de technologie die ook wordt toegepast om ons drinkwater mee schoon te krijgen. Door middel van een vibrating membrane wordt de indigo verf uit het afvalwater verwijderd. De indigo die eruit gewonnen wordt, is voor 100% recyclebaar en het water voor 70%. Echte spijkerbroekliefhebbers zeggen trouwens dat Raw Denim - doordat deze niet behandeld en bewerkt is - misschien wel de meest duurzame jeans is. Daarnaast is er geen spijkerbroek zo uniek als je eigen Raw Denim na een X aantal keer dragen. Je jeans gaat eruitzien zoals je levenstijl is, vol van ongemakken en plezier.

De titel van meest innovatieve jeans ter wereld staat misschien nog steeds op naam van het redelijk nieuwe jeansmerk NAKED & FAMOUS. Want jeans die naar aardbeien geurt, de zwaarste jeans ooit, een jeans die zich aan de hand van je lichaamstemperatuur verkleurt? 

youtubeView full post on Youtube