ER WAS EENS…
Nog geen week geleden kwam ons het nieuws ter ore dat John Galliano, creative director van modehuis Christian Dior, was opgepakt. Wat was het geval? De ontwerper heeft in een café in Parijs allerlei racistische, beledigende en antisemitische uitingen gedaan tegen een koppel. Niet veel later verscheen er op het wereldwijde web een filmpje, met daarin een dronken Galliano die zich met dubbele tong lovend uitsprak over Hitler.


BYE BYE GALLIANO
Welnu, het modehuis heeft naar buiten gebracht dat de ontwerper is ontslagen. Slechts daags voor de modeshow die tijdens Parijs Fashion Week zal plaatsvinden.


EXCUSES
De modeontwerper heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. ‘Ik neem verantwoordelijkheid voor de omstandigheden waarin ik mijzelf bevond, dat ik me op deze manier heb getoond, op de meest verschrikkelijke manier. Ik kan alleen mezelf verwijten maken, ik moet mijn eigen falen onder ogen komen en hard werken om het vertrouwen en de compassie van de mensen terug te winnen.’ Aldus een aangeslagen Galliano in zijn publieke statement. Hij vervolgde: ‘Mijn hele leven heb ik gevochten tegen vooroordelen, intolerantie en discriminatie. Mijn inspiratie kwam altijd uit het verenigen van mensen van elk ras, geloof en seksuele voorkeur door het vieren van deze culturele en etnische verschillen in de mode. Dit blijft mijn guiding light.’


REHAB
Suzy Menkes (International Herald Tribune) heeft laten weten dat de ontwerper hulp zoekt. Hij zou een dezer dagen opgenomen worden in rehab. Daar waar Donatella Versace en Elton John ook flink wat uren hebben doorgebracht.


EN NU?
Deze vrijdag is de laatste Christian Dior-show van Galliano’s hand. Wie zal er vanaf dan de modescepter zwaaien binnen Dior? We worden inmiddels overspoeld met allerlei speculaties, variërende van Riccaro Tisci (Givenchy), Phoebe Philo (Céline), Marc Jacobs (Louis Vuitton) en Peter Dundas (Emilio Pucci). Toevallig allen onder het overkoepelende bedrijf LVMH.


KATE MOSS
En dan is er nog de trouwjurk van Kate Moss. Naar verluidt zou John Galliano deze ontwerpen voor een van zijn beste vriendinnen, Kate Moss. Zal zij, net als Natalie Portman, niets meer met de ontwerper te maken willen hebben? Hij week immers ook niet van haar zijde tijdens het zogenaamde cokeschandaal rondom Kate. We’ll keep you updated.