Voor wie het gemist heeft: Christian Louboutin besloot onlangs dat het klaar was met het kopiëren van De Rode Zool. Dat is immers hét handelsmerk van het iconische schoenenlabel. Louboutin klaagde in april dit jaar modelabel Yves Saint Laurent aan, omdat het Franse modehuis het idee van de zool gestolen zou hebben. De schoenontwerper kreeg de smaak te pakken en besloot een week later ook het label Carmen Steffens of Brazil voor de rechter te slepen wegens kopieergedrag.


Zo begon het hele verhaal rondom De Rode Zool, Christian Louboutin en Yves Saint Laurent >


YVES SAINT LAURENT VS LOUBOUTIN
Carmen Steffens of Brazil liet het er niet bij zitten en ging het gevecht aan. Dit Braziliaanse schoenenlabel wist aan te tonen dat zij al eeuwenlang – goed, eigenlijk pas sinds 1996 – de zolen roodlakt. Eerder dan meneer Louboutin dus, die met de staart tussen de benen afdroop. Nu besluit ook YSL dat het welletjes is en start de verdediging van hun eigen schoenencollectie met rode zool.


De nieuwe rechtbankdocumenten spreken boekdelen: ‘Rode zolen zijn een veelgebruikt sierelement in schoeisel, dat al dateert uit 1600, toen koning Lodewijk XIV ten tonele verscheen in roodgezoolde stappers. En wat te denken van de robijnrode schoenen die Dorothy droeg in The Wizard of Oz.’ Goed punt, zo lijkt ons.


Tussenstand: Christian Louboutin 1 – Yves Saint Laurent & Carmen Steffens of Brazil: 2. De volgende zet is nu aan Louboutin, die overigens niet bereikbaar is voor commentaar. Wij zijn benieuwd wie deze strijd – die redelijk chic begon, maar langzaamaan verandert in een niet zo mödisch moddergooien – wint.


Schoenenlabel Jimmy Joo is verkocht >