Och, het valt niet mee om in de modewereld te vertoeven. Azzedine Alaïa nam de afgelopen jaren een pauze, maar is nu groter – of beter gezegd; een tikkie gemener – terug dan ooit. Na een flinke veeg uit de pan naar Karl Lagerfeld en Anna Wintour, verklapt de Tunesische ontwerper nu dat ‘ie de Légion d’honneur – één van de hoogste Franse onderscheidingen – heeft geweigerd.

NON, MERCI
‘Wist je dat Sarkozy me de Légion d’honneur-medaille wilde geven?’, vertelt Alaïa aan Business of Fashion. ‘Ik weigerde. Mensen zeggen dat ik weigerde omdat ik Sarkozy niet mag, maar dat is belachelijk. Ik weigerde omdat ik niet van decoraties houd, behalve bij vrouwen.’ Tja, wanneer je de ridderorde ontvangt krijg je inderdaad door president Sarkozy een medaille of lintje omgehangen. Niets voor Alaïa dus.

Pssst… Azzedine Alaïa weigerde ook dé baan bij Christian Dior als John Galliano’s opvolger >

Alaïa zou Alaïa niet zijn als hij niet ook even zijn gal zou spuwen over ontwerpers die de onderscheiding wél in ontvangst hebben genomen.

‘Ontwerpers die werken voor grote modehuizen als Dior en Vuitton hebben geen tijd om ergens goed bij stil te staan’, klaagt Alaïa verder bij Business of Fashion. ‘We kunnen de jonge talenten niet uitpersen als citroenen en ze daarna weggooien. Het is een schande dat talenten misbruikt worden hiervoor. Ik begrijp dat echt niet.’ Duidelijke taal.

ANNA’S LINTJE
Aanleiding voor Alaïa’s verhaal over medailles? Het gonsde al even van de geruchten maar onlangs werd Anna Wintour echt benoemd tot Légion d’honneur. En Alaïa had eerder ook al geen goed woord over voor de Vogue-hoofdredactrice.

Afgelopen woensdag – tijdens de Parijse Couture Week – kreeg Wintour het Franse lintje door Sarkozy opgespeld. En jawel, er verscheen zowaar een grote glimlach op haar gezicht.

Leuk detail: Wintour nam de onderscheiding in ontvangst in een jaloersmakend mooie outfit van Chanel Haute Couture a/w 2011, die de avond ervoor net op de catwalk was verschenen.

Kaiser Karl kreeg vorig jaar een loodzware medaille van Légion d’honneur omgehangen >