Helaas, nu de Sex and the City-hype flink bekoeld is moet New York de naam als ‘modehoofdstad van de wereld’ inleveren. Het stokje wordt dit jaar doorgegeven aan Londen. De stad heeft deze felbegeerde eerste plek onder andere te danken aan Alexander McQueen en Kate Middleton. Och, wat een royal wedding wel niet teweeg kan brengen…


(MC)QUEEN KATE
Het onderzoek naar de beste modesteden ter wereld wordt gedaan door een onderzoeksbureau uit Texas, The Global Language Monitor. Door middel van een systeem dat de frequentie van woorden en zinnen en hun impact op verschillende media onderzoekt, komt het onderzoeksbureau uit op de top vijftig van beste modesteden.


Pssst… Isabel Marant opent een shop in Londen! >


Londen moest vorig jaar nog genoegen nemen met plaats drie, maar door de media-aandacht rondom het huwelijk van Kate en Prins William stormt de stad dit jaar door naar plaats één. Omdat Sarah Burton, de creatief directeur van McQueen, de trouwjurk van Kate Middleton ontwierp, kwam ook het label Alexander McQueen veel in het nieuws.

'We zien de impact van twee mediasterren, Kate Middleton en Alexander McQueen, op onze ranking. Het is door hun alomtegenwoordige media-aanwezigheid dat de overwinning naar Londen ging', licht Bekka Payack van het onderzoeksbureau toe aan de Telegraph.


Alexander McQueen pleegde in 2010 zelfmoord, maar bleef door onder andere een zeer succesvolle overzichtstentoonstelling van zijn werk – Alexander McQueen – Savage Beauty genaamd – desondanks in de media.


DE TOP 10
Ook goed nieuws voor onze zuiderburen. Antwerpen komt dit jaar voor het eerst in de lijst voor, en wel op plaats vierenveertig. Amsterdam blijft dit jaar steken op de negentiende plek. Benieuwd naar de top tien? Voilà:


1. Londen
2. New York
3. Parijs
4. Milaan
5. Los Angeles
6. Hongkong
7. Barcelona
8. Singapore
9. Tokio
10. Berlijn

PS - Leigh Lezark is door H&M ingeschakeld om de eerste shop-in-shop in het Londense warenhuis Selfridges knallend te openen. Het model heeft een selectie gemaakt van de nieuwste modecollectie en accessoires. De fonkelnieuwe shop-in-shop onderscheidt zich van de andere H&M-winkels door het speciale interieurdesign en een meer exclusievere collectie. De shop-in-shop van H&M wordt op donderdag 25 augustus om 9.30 uur geopend in Selfridges. Geinig: Leigh Lezark verscheen eerder al in de Roberto Cavalli for H&M-campagne.