Alexander Wang Inc. heeft officieel gereageerd op een fiks aantal aanklachten, die afgelopen maart naar buiten kwamen. De werknemers van het Amerikaanse modelabel vonden dat ze te lange werkweken maakten voor een relatief schamel loon en het werk bovendien moesten verzetten in benauwde, raamloze ruimtes. Het modelabel laat nu op haar beurt aan de rechtbank weten dat de aantijgingen absoluut niet kloppen.

Hoe zat het ook alweer? Ene Wenyu Lu uit Queens kwam begin maart met de serieuze beschuldiging dat ze bizar lange werkweken (84 uur) maakte in het China-Town atelier van Alexander Wang. Broeierige ruimtes zonder een flard frisse lucht en lange werkdagen; de werkomstandigheden waren erbarmelijk volgens Wenyu Lu en ze diende een aanklacht in. Een aantal dagen later kwamen er nóg dertig werknemers (die liever anoniem bleven) met soortgelijke verklaringen. En ook daar bleef het niet bij. Een alleenstaande moeder van drie kinderen, Flor Duarte, sloot zich ook aan bij het rijtje ontevreden arbeiders. Haar werkweek? Een luttele 90 uur buffelen.

FEDERAL COURT
Bij elkaar eisen de aanklagers 450 miljoen dollar aan schadevergoeding van het modelabel. De eerste stappen via het hogere gerechtshof Supreme court haalden niet veel uit, waarop de advocaat van de werknemers besloot te stoppen met het proces en het te proberen bij het lokale gerechtshof Federal court.

En zo zijn we beland bij de officiële verklaring, waarin Alexander Wang Inc. deze week laat weten dat de beschuldigden, waaronder Wang zelf, onterecht aangeklaagd zijn. De medewerkers zouden bijzonder schappelijk betaald zijn (Lu als naaister zo’n 25 dollar per uur en Duarte 22 dollar), een regulier aantal uren per week hebben besteed aan werk en ook de nodige doorbetaalde vakantiedagen ontbraken niet op het loonstrookje.

Heb je T by Alexander Wang-zomercampagne al gezien? >

Als we de verklaring van Alexander Wang Inc. mogen geloven, willen de aanklagers enkel wat extra centen verdienen en hebben ze de werkplek onterecht als krot bestempeld. ‘Moderne, lichte studios met hoge plafonds en grote ramen’ is hoe het label de ruimtes zelf beschrijft. Wij hebben zo’n gevoel dat dit niet het laatste is wat we hebben gehoord over deze kwestie. Wordt vervolgd…