Yves Saint Laurent vormt al lang niet meer de enige bedreiging voor Christian Louboutin in zijn strijd om het alleenrecht op zijn signature rode zool. Ook met modeketen Zara probeert de schoenengoeroe al een tijdje een appeltje te schillen. In de rechtbank that is.

Helaas voor Louboutin, die dit jaar zijn twintigjarige jubileum viert, heeft een Franse rechter onlangs echter in het voordeel van Zara geoordeeld. En daarmee lijkt de Franse schoenenontwerper alwéér het onderspit te delven. Want ook in de zaak tegen Yves Saint Laurent trekt Louboutin voorlopig aan het kortste eind.

Even terugspoelen: in juni 2011 werd Zara juist nog 'schuldig' bevonden, nadat Louboutin de keten aanklaagde wegens het kopiëren van het ontwerp van Louboutins open schoen genaamd Yo Yo. Maar Zara ging in hoger beroep en dat bleek een goeie zet. Het Hof van Cassatie oordeelt nu namelijk in het voordeel van de keten en sommeerde Louboutin € 2500 te betalen ter compensatie.

Louboutins eerste Europese webshop al bezocht? >

VANDAAG IS ROOD...

Wat de doorslag gaf? Kort gezegd zou er te weinig bewijs zijn dat er verwarring bij de consument zou kunnen ontstaan door de eventuele gelijkenis tussen het Zara-model (dat voor € 49 over de toonbank gaat) en dat van Louboutin (een ‘tikkie’ duurder). Bovendien zou de trademarkregistratie van Louboutin betreffende de rode zool toentertijd ‘te vaag’ zijn geweest en geen duidelijke referentie bevatten naar de specifieke rode kleur in kwestie (Pantone genaamd).

Alexis Mourit, general manager bij Louboutin, gaf WWD te kennen dat het bedrijf haar strijd om het recht op de rode zolen zeker niet op zal geven. ‘Another red sole trademark application has been successfully registered and we will enforce this trademark against any infringers.’ Aldus Mourit. Bovendien is Louboutin nog in afwachting van een hoger beroep-uitspraak over het in twijfel trekken van de geldigheid van Louboutins rode zolen als ‘merk’. Een Manhattan Southern District-rechter oordeelde namelijk vorig jaar dat een designer geen monopolie op een kleur zou moeten kunnen krijgen.

 
Staartjes aan dit verhaal gegarandeerd dus.