In de prijzenpot? Twee stageplekken in Italië en nog eens € 1500. 'Jong talent is onmisbaar en studenten hebben kansen zoals deze nodig. We verkopen al dertig jaar met plezier in Nederland, dus wilden we kijken hoeveel talent hier zit,' aldus Botticelli. Sympathiek.

 
KUNST & NATUUR
In april bezochten de studenten de fabriek van Botticelli in Italië. Het huiswerk dat de grootmeester ze daarna meegaf was simpel: ontwerp een schoen waarbij je je laat inspireren door kunst en natuur.

 
AND THE WINNER IS...
Hiep hiep voor Anka Treurniet en Vivian Hoogendoorn. Treurniet liet zich inspireren door projection art en maakte zwart met mat metallic sneakers, met het Roberto Botticello-logo er op creatieve wijze in verwerkt. Hoogendoorn maakte schoeisel met een bladerenpatroon in de hak. 'Mijn vader zit in de planten, en ik heb altijd varens in mijn huis omdat ik ze zo mooi vind. Zo simpel was het, eigenlijk.'

 
Q&A BOTTICELLI
Botticelli was erg in z'n nopjes met het resultaat van de studenten, die behoorlijk op één lijn met hem zaten. Zo raakte één van de studenten geïnspireerd door een Berlijnse kunstenaar die hij zelf in z'n kantoor had hangen. Voor hem, en nog een andere student, riep hij daarom prompt nog een tweede opdracht uit, die misschien als een soort wild card voor een derde stagiair op zijn Italiaanse hoofdkwartier gaat zorgen.

 
ELLE.nl: Waarom Anka en Vivian?
Roberto Botticelli: 'Anka's ontwerp is creatief en uitvoerbaar voor mannen én vrouwen. Vivians creatie is ingenieus en elegant, maar ook geschikt voor productie'.

 
Wat onderscheidt een goede schoen van een minder geslaagde?
'De schoen moet passen bij degene die hem draagt. Het moet een outfit compleet maken. Doet een schoen dat, dan is het een goede schoen'.

 
Typisch Botticelli?
'James Bond. Hij is de ijkpersoon voor al onze herenschoenen. Voor onze damescollecties zijn alle vrouwen ijkpersonen, zolang ze maar elegant zijn.'

 
Hoe verschilt de schoengarderobe van Italiaanse vrouwen van die van Nederlandse?
'De schoenen van Italiaanse vrouwen zijn wat eleganter en verfijnder dan die van Nederlandse vrouwen, die gaan meer voor comfort. Een Italiaanse besteedt ook meer aandacht aan haar schoenencollectie dan een Nederlandse'.

 
Schoenen die elke vrouw in haar kast moet hebben?
'Ballerina's. En als je die hebt, een paar hakken. Flinke, van 15 cm'.

 
Wat hoop je dat je studenten gaan doen met de gewonnen € 1500?
'Een mooie reis maken. Reizen is de beste manier om inspiratie op te doen. Moskou zou een goede bestemming zijn'.

 
Schoenontwerper in spé? In 2014 wil Roberto Botticelli nog eens een Botticelli Award uitreiken. De creaties van Anka en Vivian liggen naar verwachting rond februari in de schappen.

Zien: de nieuwste modecampagnes voor a/w 2012 >