Niet zomaar een collectie, overigens: hij maakt deel uit van het speciale DesigNation-programma van het Amerikaanse warenhuis. Iedere gastontwerper die hiervoor ontwerpt, koerst naar een stad naar keuze om aldaar een flinke dot cultuur (én inspiratie) op te snuiven voor de collectie. Narciso Rodriguez beet in juni het spits af (bestemming: Istanbul), en nu dus aan Derek Lam de eer.

  
WHEN MY BABY SMILES AT ME I GO TO…
En tadam: Lams reislabel las Rio de Janeiro, Brazilië. Le temps waren Lam echter slecht gezind, daar het aan een stuk door regende. ‘Dat was een geluk bij een ongeluk. We lagen niet dagen op het strand, maar ik ging juist naar het museum en zag de botanische tuinen. Ik heb rond Leblon gelopen, waar alle winkels zijn. En we hebben veel gegeten,’ aldus een enthousiaste Lam aan WWD.
   
Ondanks het geplens, heeft Lam er een exotische boel van gemaakt. De collectie – die zal bestaan uit jurken, rokken, broeken, shorts en tanktops – belooft kleuren als jungle green, aquamarine, geel en oranje en de kleurrijke grafische artiest Hélio Oiticica diende als inspiratiebron.
 
PRETTIGE PRIJSKAART
Ook héél goed: de collectie is bereikbaar voor iedere beurs, met prijzen van ongeveer dertig tot vijfenzeventig euro. ‘Ik geloof echt dat je, als ontwerper, nu andere dingen kan doen,’ zegt Lam aan WWD. ‘Toegankelijkheid is niet meer het tegenovergestelde van luxe.’
 
Spijker op de kop, Lam. De collectie zal rond april 2013 te krijg zijn op Kohl’s webshop. Hebben? Schakel een Amerikaanse bekende in óf boek zelf een ticket naar The States, want Kohl’s shipt – boehoe! – niet naar Nederland.
 
Ai, ai, ai.. Kanye West kan Parijs Fashion Week van zijn agenda schrappen >