Vorig jaar riep H&M de H&M Design Awards in het leven, een krachtmeting waarbij jong designtalent van modeacademies uit acht verschillende Europese landen strijdt om een hoofdprijs in de vorm van een gesponsorde catwalkshow tijdens Stockholm Fashion Week, € 50.000 cash en een in-store samenwerking met H&M. Toen werd ArtEZ-alumnus Anne Bosman door de jury (waar ook ELLE’s fashion director Esther Coppoolse in zat) tot Nederlandse finalist benoemd. Dit jaar is wederom een ArtEZ-student de gelukkige. Thom Barends mocht afgelopen november al zijn collectie ‘Touched By Grace’ presenteren aan de internationale jury bestaande uit o.a. stilist Leith Clark, modeblogger Hanneli Mustaparta en designer Jonathan Saunders, maar pas vandaag werden officieel alle genomineerde designers bekend gemaakt.

Game. Set. Match. H&M serveert een tenniscollectie >

TECHNO GLAMOUR

Barends zal het met zijn collectie, die wordt omschreven als ‘techno glamour, reclaim and re-purpose en socio-economical chic’, moeten opnemen tegen een sterk staaltje ontwerpen van de Belgische Minju Kim, Mark Tan uit Denemarken, de Britse Maia Bergman, Erik Litzen uit ‘thuisland’ Zweden, de Italiaanse Eleonora Bruno, de Franse Daniela Salazar en Alba Prat uit Duitsland. Namen om te onthouden dus.

 
Op 29 januari zal de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt. Maar er is ook een publieksprijs. Via designawards2013.hm.com kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete finalist. De publiekswinnaar mag stage lopen in Jonathan Saunders’ studio in Londen. Anne Bosman greep vorig jaar naast de hoofdprijs – Stine Riis, alumnus van het London College of Fashion was de lucky onemaar mocht wél de Peoples Prize, toen een stage bij Christopher Kane, in zijn zak steken.

Bekijk in onderstaand filmpje de genomineerde collectie van Thom Barends.

[vimeo]http://player.vimeo.com/video/56757616?title=0&byline=0&portrait=0&badge=0[/vimeo]