Ottavio Missoni ‘passed away peacefully’ in de vroege ochtend in zijn huis in het Italiaanse Sumirago, zo maakte zijn familie bekend. Gisteren is er een wake voor Ottavio gehouden op de binnenplaats van de Missoni headquarters. En vandaag wordt hij begraven bij de Basilica di Santa Maria Assunta in het Italiaanse stadje Gallarate.

Ottavio Missoni startte in 1953 samen met zijn vrouw Rosita het befaamde modehuis, nadat hij o.a. voor het Italiaanse leger vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog en een atletiekcarrière achter de rug had. Missoni kwam bij de Olympische Spelen van 1948 in Londen voor zijn land uit tijdens de 400 meter hordelopen én ontwierp toen al zijn wollen(!) sporttenues en die van zijn teamgenoten.

‘I've never done what was fashionable,’ vertelde de designer in 2011 nog aan WWD. ‘I didn't want to work with preset schemes, and I paint my own way. I ended up in fashion by chance, I would never have imagined it.’

VITTORIO

Rampspoed lijkt de Missoni-familie te achtervolgen. Het modehuis wordt momenteel namelijk geleid door de drie kinderen en kleinkinderen van Ottavio en Rosita, waaronder de sinds begin januari vermiste Vittorio Missoni en zijn vrouw. Het vliegtuig waar het koppel in zat verdween van de radar en sindsdien zijn ze, ondanks de vele zoekacties, spoorloos.

Ondertussen is kleindochter Margherita Missoni in verwachting van haar eerste kindje >