Diana Vreeland kun je bestempelen als één van de kopstukken uit de geschiedenis van de mode. Ze legde als moderedacteur van Harper’s Bazaar en als hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue de fundamenten voor modemagazines zoals we die nu kennen. Zo werd ze onlangs nog postuum geëerd met een plaquette op de Rodeo Drive Walk of Style in Beverly Hills. Natuurlijk was ook haar eigen voorkomen van een verbluffende tijdloosheid en stijl. En om precies die reden is het bijzonder dat veilinghuis Kerry Taylor Auctions, gespecialiseerd in antique kleding en textiel, Vreelands garderobe veilt.  

 
THE EYE HAS TO TRAVEL
De kleding is afkomstig van een goede bekende van het mode-icoon die de kleding in 1989 in handen kreeg als erfenis na Vreelands overlijden. De stukken bestaan onder andere uit een navyblauw YSL-colbert met een discreet Legion d’Honneur-lintje gespeld op de kraag. Ook tref je een met glim en glitter bezaaid fluwelen avondtoilet van Saint Laurant dat speciaal voor haar gemaakt werd ter ere van de opening van de Royal India-tentoonstelling van het MET in 1985. Naast kleding zit er ook haar art-deco ivoren sigarettenpijpje en lievelingsfauteuil uit haar kantoor in het Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute bij. Op de rug van de stoel zijn in felrood haar initialen DV aangebracht.

Kerry Taylor Auctions is gevestigd in Londen, maar je kunt 25 juni, 14.00 uur plaatselijke tijd ook per telefoon en internet meebieden op de garderobe. Je leest hier hoe dat moet. 

Coming soon: Paris Couture Week >