GUM, een enorm warenhuis op het Rode Plein in Moskou, Rusland viert dit jaar haar 120ste verjaardag. Dat verdient een goed feestje. GUM pakte het groots aan en ging de samenwerking aan met Dior. In 1994 opende het warenhuis namelijk de eerste Dior-counter met make-up en parfum van het huis, ondertussen is dat al uitgegroeid tot een enorme Dior-shop-in-shop met onder andere tassen, zonnebrillen en kleding.

    
Sinds de plaatsing van die eerste Dior-counter – waar het team van Dior ook bij aanwezig was – is de band tussen Dior en GUM erg nauw. En om de verjaardag van GUM te vieren werd daarom de wintercollectie van het Franse modehuis voor één keer niet alleen op het Parijse plankier, maar ook op een Russische catwalk, midden op het Rode Plein, geshowd. De eerste catwalkshow op het plein ooit.    

    
Bekijk hier de Christian Dior a/w 2013-collectie >

     
MODISCHE PARTIJ
GUM was erg blij met de modische fuif. ‘Deze show was een indrukwekkende start van de verjaardag en dit is nog maar het begin!’ vertelt Mikhail Kusnirovich, founder en directeur van Bosco di Ciliege, de Russische retail-gigant waar GUM onder valt, enthousiast aan WWD. Ook Russische it-girl Vika Gazingskaya was lyrisch: ‘Het was prachtig. Het is zeker een moment dat de geschiedenisboeken in gaat. Dit was veel meer dan alleen een modeshow.’

Niet alleen het genodigde modepubliek – onder andere het Russische model Natalia Vodianova en modejournalist Miroslava Duma stonden op de gastenlijst – maar ook iedereen die toevallig voorbij liep, kon een graantje meepikken van al het modemoois. De creaties van Raf Simons reflecteerden tijdens de catwalkshow op de spiegelende wand van het warenhuis, waardoor niet alleen mensen met een uitnodiging zicht hadden op de show. En het feest is na de catwalkshow nog niet afgelopen, GUM viert haar verjaardag nog tot het einde van het jaar. Bij het warenhuis kunnen bezoekers zich onder andere laten opmaken door make-upartiesten van Dior en Swatch lanceert een jubileumhorloge voor het warenhuis. Ook Louis Vuitton feest mee en heeft iets feestelijks (én helaas nog geheims) op het program staan.