We praten je even bij. Rebecca Gallagher uit Engeland werd opgeschrokken toen ze in haar Primark-jurkje een label tegenkwam waarop met de hand de tekst ‘gedwongen uitputtende uren te werken’ genaaid was (bekijk hier de foto).

PRIMARK START ONDERZOEK
De Britse kocht haar gebloemde jurk van € 12 bij de Primark in Swansea, en merkte het label pas op toen ze naar de was-instructies zocht:

‘Ik keek op het label om te zien hoe ik de jurk moest wassen en zag deze tekst staan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nooit veel heb nagedacht over hoe kleding wordt gemaakt, maar dit heeft me echt aan het denken gezet over goedkope kledij. Ik vind het een afschuwelijk idee dat mijn zomerkleren misschien wel zijn gemaakt door een uitgeput iemand die uren in zo’n verschrikkelijke textielfabriek moet werken.’ Aldus Gallagher aan de South Wales Evening Post.

Uiteraard kreeg Primark al snel lucht van het verhaal en vroeg of Gallagher de jurk wil toesturen, zodat ze kunnen onderzoeken wat er precies is gebeurd. Ook stuurden ze er een officiële verklaring uit:

‘We vinden het erg vreemd dat dit nu pas aan het licht is gekomen, gezien het feit dat de jurk meer dan een jaar geleden te koop was en we toen geen andere incidenten van deze aard hebben gehad. […]'

'In de gedragscodes van Primark staan de belangrijkste principes die leveranciers en fabrieken moeten volgen, om ervoor te zorgen dat onze producten worden gemaakt in goede arbeidsomstandigheden, en dat de mensen waardoor ze zijn gemaakt netjes behandeld worden en een eerlijk loon betaald krijgen. Wij inspecteren elke fabriek geregeld om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de code en ondersteunen de staf door middel van begeleiding en training, wanneer er problemen worden vastgesteld. Primark is lid van de Ethical Trade Initiative (ETI), en onze code is dan ook gebaseerd op de ETI-basiscode.'

'Primark is vastbesloten om werkomstandigheden veiliger te maken voor degenen die de producten vervaardigen. We waren de eerste Britse retailer die de Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh wilden ondertekenen en werken samen met andere merken en belanghebbenden in de industrie aan duurzame veranderingen in het land.’

DE RANA PLAZA-FABRIEK
Het is niet de eerste keer dat Primark onder vuur ligt. De modeketen liet ook haar kleding maken in de Rana Plaza-fabriek in Bangladesh, die vorig jaar instortte. Meer dan 1.100 mensen kwamen toen om het leven en Primark moest zo’n € 10 miljoen ter compensatie ophoesten.

BN-ers vertellen de schokkende waarheid over wasbeerhondenbont >