Wie denkt dat H&M pionierde met zijn allereerste designersamenwerking (weten we ‘m nog?), heeft het dus mis – in Engeland doet warenhuis Debenhams al jaren aan kruisbestuivingen met ontwerpers. Die collectie (Designers at Debenhams) bestaat 21 jaar, dus in het kader van feest (en terugblikken) vroeg het warenhuis 2500 mensen wat dé beruchtste modemomenten van de afgelopen 21 jaar waren.

Een greep uit de lijst, die meteen een ontluisterend inzicht biedt: celebs die zich in het verleden op verbazingwekkende wijze presenteerden, waren vaker dan eens grondleggers voor nieuwe modefenomenen, of op z’n minst goed voor een berucht modemoment.

KYLIE MINOGUES GOUDEN HOTPANTS (2000)
Het begon allemaal in het jaar 2000: Kylie maakte haar comeback met de clip Spinning Around (bekijk 'm hieronder), lag op de bar in gouden hotpants, en wij… moesten nog even slikken. Toch hing er (op miraculeuze wijze) jaren later een serie zomerse hotpants in onze kast. Waren we toch bijna vergeten dat we die oa aan Kylie te danken hebben.

SARAH JESSICA PARKERS FLAMBOYANTE STIJLTJE (1998-2004)
Stiletto’s, tutu’s: door Sarah (aka Carrie Bradshaw) zijn deze kledingstukken tegenwoordig ook overdag geoorloofd. En dan die náámketting (vooral die!). Dank, SJP, voor al je beruchte modemomenten.

Clothing, Brown, Shoulder, Textile, Joint, Style, Street fashion, Bag, Waist, Fashion,

 
DE SPICE GIRLS (1996-1997)
Kampioenen van de girl power, dat zijn ze. Girl power-mode die we tien jaar later (eindelijk) weer aanhebben: platforms, croptops, glimmende broeken en bomberjacks. Een welverdiende plek in deze iconische lijst.

Clothing, Face, Footwear, Leg, Shoe, Human leg, Thigh, Fashion, Fashion model, Boot,

 
DE KATE MOSS-BOOTS (2005)
Trok vóór 2005 een Wellington-laars aan en men dacht dat je a) een boswandeling ging maken, b) ging vissen of c) uit jagen ging. Deed je dit ná 2005 (laten we zeggen, nadat Kate Moss in die laarzen Glastonbury Festival had aangedaan) die regenlaars aan, dan was je hartstikke eigentijds. Shorts en boho top erbij en je was zelfs ‘festival chic’.

Kate Moss @ Glastonbury - haar beste looks ooit >

Clothing, Footwear, Leg, Shirt, Outerwear, Human leg, Style, Shorts, T-shirt, Street fashion,

 
SCHOUDERVULLINGEN VAN RIHANNA EN LADY GAGA (2010)
We dachten dat-ie voor altijd in de jaren tachtig zou blijven, de schoudervulling. Maar zo’n vier jaar geleden visten Rihanna en Lady Gaga het ding weer op uit het tijdperk, en verdomd: er volgden velen.

Microphone, Audio equipment, Performing arts, Entertainment, Music, Electronic device, Music artist, Singing, Performance, Pop music,

 
LIZ HURLEYS VEILIGHEIDSSPELD-JURK (1994)
Het was in het jaar 1994, tijdens de première van Four Weddings and a Funeral. In een niets verhullende veiligheidsspeld-jurk maakte actrice/model Liz Hurley haar acte de présence. En die bleef veel mensen bij. Blijkbaar tot op de dag van vandaag.

Hair, Coat, Trousers, Dress shirt, Collar, Dress, Shirt, Outerwear, Suit, Formal wear,

 
JUSTIN TIMBERLAKE EN BRITNEY SPEARS (2001)
Met hun double denim-uitdossing móchten ze natuurlijk niet vergeten worden in deze lijst.

Clothing, Blue, Trousers, Hat, Shirt, Textile, Coat, Outerwear, Fashion accessory, Dress,

Rihanna gaat voor casual in Nederlands design >

youtubeView full post on Youtube