Laten we wel wezen: niet iedere portemonnee is zo rijkelijk bedeeld dat er een complete designergarderobe van aangeschaft kan worden, en zelfs al was dat zo, dan nóg is dat geen garantie voor een chic ogende kast (zie punt 6). Sterker, uiteindelijk heeft een kloppende kleerkast een broertje dood aan prijzen – mits je weet waar in het pashok op te letten.

We doen een opzetje. Zeven wijsheden die ervoor zorgen dat je er te allen tijde verzorgd bijloopt.

1. Afwerking van de naden

  • Beter van niet: Plooiende naden. Als een ontwerp een slechte pasvorm heeft, gebruiken ontwerpers graag plooiende naden (zoals bijvoorbeeld een pofmouw) om dat te verdoezelen.
  • Goed alternatief: Moeilijker is het om een ontwerp te maken zónder pof-effect rond de naden, en bovendien is een strak gesneden snit minder op de massa gericht. Da's fijn, want dat betekent dat áls je zo'n ontwerp goed past, het ook echt bij jouw lichaam past.

2. Kleding met steentjes, kraaltjes, pailletten

  • Beter van niet: Steentjes, kraaltjes, pailletten en meer van zulks zijn alleen écht mooi als ze door vakmensen met de hand worden aangebracht. Bij T-shirts van twintig euro wordt dit met een machine gedaan en daarmee gaat de kwaliteit drastisch achteruit – het shirt mag er op het hangertje nog wel redelijk prima uitzien, na vijf keer wassen gaat de stof vaak trekken of raken er kraaltjes verloren.
  • Goed alternatief: Focussen op kraal-, glitter- en paillettenvrije kledingstukken en je juwelenkast induiken om met kleurrijke dan wel barokke sieraden het een en ander van glim te voorzien.

3. Felgekleurde truien

  • Beter van niet: De eerste paar weken zijn ze fantastisch, maar na een aantal was- en droogbeurten worden truien van felle kleuren vaak vaal.
  • Goed alternatief: Met lichte of pastelkleurige knits omzeil je dit euvel. Als je wel voor felgekleurd gaat, was je truien dan op de hand en laat ze aan de lucht drogen.

4. Kant

  • Beter van niet: Goedkoop gemaakt kant. Mocht je eens het wat duurdere, kwalitatievere kant in je handen hebben gehad, dan snap je: het machinaal gemaakte kant raakt… kant noch wal.
  • Goed alternatief: Gaasstof, 'fine mesh'. Even vrouwelijk, maar er kan veel minder mee misgaan.

5. Prints

  • Beter van niet: Super ingewikkelde en onnavolgbare prints – hoe onbegrijpelijker, hoe groter de kans dat het er goedkoop uit gaat zien.
  • Goed alternatief: De simpelere, klassiekere prints, of iets anders kunstigs. Weet je het nog niet?

6. Pasvorm

  • Beter van niet: Een gigantisch wijd openstaande deur, maar toch wordt er heel vaak aan voorbij gegaan: een goede pasvorm. Hoe tof/mooi/duur/chic een kledingstuk ook is, als het niet goed zit aan jóuw lichaam dan oogt het hoe dan ook goedkoop.
  • Goed alternatief: Wil je het kledingstuk in kwestie toch écht mee naar huis nemen, breng dan een bezoekje aan de kleermaker – die kan het vaak voor een klein bedrag precies op maat maken, waarmee je dat niemendalletje in één klap upgrade naar een op maat gemaakt stuk. En ja, dat maakt echt het verschil.

7. De afwerking

  • Beter van niet: Kleine dingen, zoals losse draden aan naden, oneven plooien, missende knopen of ongelijke prints, kunnen een kledingstuk ongemerkt degraderen tot slordige waar.
  • Goed alternatief: Altijd doen voor je iets koopt: checken of naden recht zijn gestikt. Tijdens het dragen losse naden? Aantrekkelijk om ze eraf te trekken, maar die schaar is toch echt een beter alternatief.

Meer leren over kleding, welke items het beste bij jouw lichaam passen en hoe je de ideale garderobe samenstelt? Doe dan mee met ELLE's nieuwe E-course 'Word stylist in je eigen kast'. Hierna ben jij een echte smart shopper!

E-course Word stylist in je eigen kast
E-course Word stylist in je eigen kast
Bekijk hier