Dat meldt het NOS deze ochtend. Onderzoeksbureau SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) bezocht vijf spinnerijen in het zuiden van India, en daar bleek een hoop mis.

Martje Theuws, onderzoeker bij SOMO: ‘Het gaat om extreem lange werkdagen van soms wel 68 uur per week, tegen een hongerloon van tussen de twintig en vijftig euro per maand, onder ongezonde omstandigheden. Doordat ze daar opgesloten zitten en op die manier elk moment van de dag aan het werk kunnen worden gezet en dat werk ook niet kunnen weigeren, spreken we van een vorm van moderne slavernij.’

Waar SOMO nu toe oproept: een kritischere houding van klanten van de fabrieken – zoals Primark en C&A– en een kordater optreden van de Indiase regering.

VERBORGEN LABEL
Het is niet de eerste keer dat Primark in verband wordt gebracht met discutabele arbeidsomstandigheden – in juni vond Rebecca Gallagher in haar Primark-jurkje een label waar met de hand ‘gedwongen uitputtende uren te werken’ in was genaaid (wat later bleek te gaan om een hoax) en eerder al werd de budgetketen een boete van 10 miljoen euro opgelegd voor het produceren in de ingestorte Rana Plaza-fabriek.

In juni zei Primark over zijn arbeidsomstandigheden: ‘Wij inspecteren elke fabriek geregeld om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de gedragscodes van Primark en ondersteunen de staf door middel van begeleiding en training, wanneer er problemen worden vastgesteld. Primark is lid van de Ethical Trade Initiative (ETI), en onze code is dan ook gebaseerd op de ETI-basiscode.’

Bekijk hier het item van NOS.

UPDATE 29 OKTOBER:

C&A, H&M - ook afnemer van de stoffen uit de spinnerijen -, Primark én twee spinnerijen zelf hebben inmiddels gereageerd, zo meldt de Volkskrant.  De reacties op een rij.

C&A doet zaken met drie discutabele spinnerijen. 'Qua werkomstandigheden zijn daar gronden voor verbetering,' bevestigt C&A.

Een woordvoerder van H&M laat weten: 'We overwegen de spinnerij op de zwarte lijst te zetten. Dit betekent dat H&M eist dat onze producenten bij deze spinnerij geen stof meer inkopen voor H&M-kleding.' De Volkskrant meldt verder: 'Ironisch genoeg betaalt H&M met deze kwestie de prijs voor zijn eigen goede gedrag. Het Zweedse modeconcern maakt sinds vorig jaar namelijk openbaar bij welke fabrieken het kleding laat maken. Dit is een revolutionaire stap in de kledingindustrie, waar men traditioneel geheimzinnig is over de bedrijven die ver weg koopjes vervaardigen voor de westerse markt.'

Spinnerij Best Corporation ontkent dat er sprake is van illegaal overwerk, maar erkent dat de meisjes na werktijd op het fabrieksterrein worden gehouden. 'Cultureel is het niet geaccepteerd als we ze naar buiten laten gaan', zegt een directielid van de spinnerij.

Een andere spinnerij erkent dat meisjes alleen onder begeleiding buiten het hek komen, 'met het oog op hun eigen veiligheid als jonge en ongetrouwde vrouwen.'

Primark, dat inkoopt bij die spinnerij, zegt hierover nooit signalen te hebben ontvangen, maar stelt toch een onderzoek in.

Weer een andere spinnerij - Super Spinning Mills, met in 2013 een omzet van 54 miljoen euro - wilde aan de Volkskrant niet reageren op de aantijgingen.

Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.