Zó zorg je dat jouw favoriete schoeisel nog een jaartje mee kan:

1. Bescherm ze tegen regen en sneeuw

Inkoppertje, maar (te) vaak vergeten: beschermende spray. En dan niet een met alleen waterproof-functie. Als je dan toch bezig bent, laat 'm dan ook álles afweren. Tip: Collonil wax leather-spray beschermt ook extra gevoelige leersoorten. Spuit je laarzen er eens per week mee in.

2. Hydrateer je leren laarzen

Klinkt misschien gek, maar is inderdaad nagenoeg hetzelfde als het hydrateren van je gezicht. Want voor gezicht én schoeisel geldt: extra bescherming tegen het koude weer. Doe dit bijvoorbeeld met NIKWAX liquid conditioner; blijft het leer langer goed.

3. Verwijder zoutvlekken door sneeuw

En wel meteen! Met zout-vlekverwijderaar. Hiermee vermijd je de (onherstelbare) schade die het kan veroorzaken. Laat ze een nachtje staan, en hopelijk zijn je lievelingslaarzen de volgende dag weer zo goed als nieuw.

4. Laat rubberen zolen onder je laarzen zetten

Om zo de levensduur ervan te verlengen. Doe-het-zelver? Dan schommelt de prijs tussen de € 10 en € 15. Bij de gemiddelde schoenmaker ben je zo'n € 25 kwijt.

5. Hou je laarzen goed in de gaten

Want 't is beter om beschadigde hakken op tijd te vervangen. Ook een open deur, maar echt: hoe langer je wacht, hoe meer geld het kost. (Áls ze nog een beetje knap te repareren zijn.)

6. Gebruik een schoenspanner

Om je stappers netjes in vorm te houden. (De keuze is reuze.)

7. Investeer in suèdeproducten

Heus belangrijk, want de hierboven genoemde producten kun je helaas niet gebruiken voor suèdelaarzen. En dan hebben we het bijvoorbeeld over een suèdeborstel- en gum, om vlekken te verwijderen.

8. Gebruik leercrèmes

Hier behandel je slijtage én kleurvervaging mee. Shoptip: Collonil leercrème.

9.Maak je schoenen schoon

En liefst na elke draagbeurt, met een stoffen doek. Zo hoopt het vuil zich niet op.

En omdat die laarzen dan nog een jaartje mee gaan, kun jij die bespaarde centen mooi investeren in iets anders. Lingerie bijvoorbeeld? >