Vorig jaar ging de wisseltrofee nog naar Jan Taminiau, dit jaar is het Prins Bernhard Cultuurfonds Mode Stipendium voor ontwerper Mark van Vorstenbos en kunstenaar Twan Janssen van knitwearlabel YouAsMe MeAsYou. De twee kregen hun prijs, de bokaal en een flink financieel steuntje in de rug à € 50.000, gistermiddag uitgereikt door Taminiau zelf, tijdens een feestelijke ceremonie als onderdeel van het 2014 Fashion Symposium, georganiseerd door Dutch Fashion Foundation.

‘We zijn wel echt zó ontzettend blij met deze erkenning!’ aldus het ontwerpersduo, dat sinds 2010 aan de weg timmert. ‘Voor ons een bewijs dat integriteit en lef uiteindelijk altijd iets oplevert. Juist op zo’n dag als vandaag hopen we hiermee een hele nieuwe generatie vormgevers te inspireren om zelf hun eigen nieuwe wegen te bedenken.’

De twee doelen hiermee op hun onderscheidende werkwijze; YouAsMe MeAsYou werd gelanceerd met een ‘Familie van Founders’ als basis. De funding crowd van het modelabel bestaat niet alleen uit geldschieters. Iedereen kan founder worden en daarmee toegang krijgen tot intieme collectie-previews en sales in innovatieve settings als virtual reality stores of exposities met bevriende kunstenaars. In plaats van individualiteit neemt YouAsMe MeAsYou juist dat wat met elkaar gedeeld wordt als uitgangspunt.

En precies dat businessmodel maakte indruk op het Mode Stipendium-comité. Het rapport noemt Mark van Vorstenbos en Twan Janssen ‘pioniers en wegbereiders voor globaal opererende niche merken die nieuwe waarden als inclusiviteit, transparantie en de sociale waarden van slow fashion binnen de parameters van high end fashion brengen.’

Het is de vijfde keer dat het Mode Stipendium wordt uitgereikt en het is de grootste financiële onderscheiding die een modevormgever in Nederland kan ontvangen.

Beide gefeliciteerd!

Deze grote modeprijzen werden eerder deze week in Londen uitgereikt >