Mocht je het nog niet door hebben gehad: knopen zitten op vrouwenkleding doorgaans links en op mannenkleding doorgaans rechts. Zo zijn er nog meer klerendingen waarvan je je afvraagt: waarom? (Zoals bijvoorbeeld: waarom staat er altijd YKK op je rits?). We nemen modemysteries onder de loep en stellen deze keer de vraag: waarom zitten knopen op vrouwenkleding altijd links?

Het antwoord is zo simpel nog niet. Een kleine duik in de theorieën die rondgaan, die ons meeneemt naar mannen- versus vrouwenrechten, koningen, rijke 19e eeuwse elitevrouwen en kleedmeisjes.

Het was allemaal voor de kamermeisjes

Uitleg: Lang, lang geleden, toen koningin Victoria nog de scepter zwaaide over Engeland (dat was dus in de 19e eeuw), kleedden de mannen zich nog in extravagante showpakken en droegen vrouwen korsetten met daarbovenop héél veel lagen. Zo veel lagen, dat er kleedmeisjes voor nodig waren om ze aan te kleden. Kortom: de knopen werden aan de linkerkant gezet, zodat het voor het kleedmeisje makkelijker was dicht of los te knopen.

Nu had natuurlijk niet iedereen het geld voor kleedmeisjes, maar omdat ook 'het volk' graag chic voor de dag wilde komen, koos ook zij voor knopen aan de linkerkant – een soort 19e-eeuws verschijnsel van een merklabel in je kleren naaien – en werd de linkse vrouwenknoop dus gemeengoed.

Kanttekening: Ook mannen werden om de haverklap geholpen door kleedmeisjes, dus hoezo werden de knopen op mannenkleding niet óók aan de linkerkant genaaid? En: waarom zou de elite aan het gemak van zijn bedienden denken, in een tijd waarin álles draaide om het gemak van de elite?

Het was allemaal om de man status te geven

Uitleg: En zo komen we op een andere populaire theorie, die zegt dat het allemaal te maken had met de superieure status van de man en de inferieure status van de vrouw. Op het moment dat de naaimachine werd uitgevonden, massaproductie van kleding mogelijk werd en er dus een bewuste keuze over de links dan wel rechtse positie van knopen kon worden gemaakt, had men bedacht dat mannen het makkelijk moesten hebben (en de rechtse knopenplek kregen) en vrouwen minder makkelijk (waardoor de knopen links kwamen).

Kanttekening: Waar te beginnen? Kleermakers waren destijds voornamelijk vrouwen – raar als ze de beste knopenpositie zo makkelijk aan mannen zouden hebben weggeven. Vrouwen maakten destijds ook vaak hun eigen kleding – nóg raarder als ze zichzelf aan de naaitafel gingen zitten herinneren aan hun inferieure positie. Het minste bewijs is er dan ook voor deze, tikje verknipte, theorie.

Het ging waarschijnlijk dus allemaal om geld

Uitleg: En dus sluiten we af met de laatste, en meest aannemelijke theorie. Het had inderdaad te maken met kleedmeisjes en bedienden, maar die knopenposities waren niet alléén voor hun gemak bedoeld. Knopen aan de linkerkant gaven aan dat je zo stinkend rijk was, dat je jezelf niet eens hoefde aan te kleden. Mannen hadden de taak te werken, vrouwen waren 's mans uithangbord van rijkdom en weelde, wat ze vooral uitdroegen door hun omgeving op elke mogelijke manier eraan te herinneren dat ze op een dag dus eigenlijk helemaal niks hoefden te doen. Ook kleren aantrekken dus niet.

En dat verklaart meteen waarom alleen vrouwen de knopen op links kregen en niet de mannen – hun vrouwen droegen al de nobele taak aan jan en alleman te laten zien dat er geld als water was. Toen halverwege de 19e eeuw de naaimachine werd uitgevonden en massaproductie voor het volk dus mogelijk werd, is er iemand met het gewiekste idee gekomen de knopen allemaal aan de linkerkant te maken. Het summum van elite, kortom, bereikbaar voor het volk. Aan het einde van de 19e eeuw was de linkse vrouwenknoop gemeengoed.