De collectie van Vivienne Westwood die we allemaal willen

Oef.

Meest gelezen

Vivienne Westwood sloeg de handen ineen met Opening Ceremony, en dat leverde een collectie op vol hele goede kleren. Máár – het zijn niet alleen maar goede kleren. De collectie is tegelijkertijd een eerbetoon aan Westwoods rol in mode in de jaren zeventig, toen Westwood als koningin van punk regeerde. Redenen waarom je als modeliefhebber op zijn minst je oren spitst bij deze collectie.

1. In elk kledingstuk zit een Seditionaries-label genaaid
Precies toen de punkbeweging in Londen stond te gebeuren, opende ze hem: Let It Rock op 430 King’s Road, een van de beruchtste modeboetieks in de geschiedenis. Westwood verkoopt er vanaf dan politiek geladen ontwerpen en de winkel wordt symbool voor de punk van de seventies. Het verandert ook om de haverklap van naam: van ‘Sex’ naar ‘Too Fast to Live, Too Young to Die’ en ‘Seditionaries’. Labels zoals van die laatste winkel(naam) zitten nu ook in elk stuk van deze collectie genaaid.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Unicum
Die winkel aan 430 King’s Road bestaat nog steeds, maar nu onder de naam World’s End. Nog nooit ging de winkel echter een samenwerking aan – nu kun je dus voor het eerst gewoon vanaf Nederland en bij Opening Ceremony een World’s End-kleer bestellen.

3.  De collectie heet Urban Guerilla
En daarmee worden de rebels van 2015 bedoeld.

4. Doe mij maar a/w ‘83
In de collectie zitten ook écht (herinterpretaties van) oude stukken. Oa in de collectie:
> s/s ’82: de Savage Jumper
> s/s ’83: de Clint Eastwood Bomber Jacket, de toga shirts en de Pirate Trousers

Meest gelezen

5. De allereerste catwalksneaker
Zit er dus óók in. De Tongue Trainer was de allereerste sneaker die in a/w ’83 over de catwalk liep en is weer te koop in deze collectie.

Waar je moet zijn? Hier.

Of wordt het toch deze H&M-collectie? >

Ook Barneys koos voor veteranen en historie >

De Tongue Trainers uit a/w '83.
Advertisement - Continue Reading Below