Wie zijn wij om te zeggen dat een potje shoptherapie niet werkt?

http://24.media.tumblr.com/tumblr_lwkq06MJhn1qezqfno1_500.gif

Want: je hebt iets te vieren (en verdient iets nieuws), bent verdrietig (en verdient iets nieuws), voelt je onzeker (en wil er in ieder geval leuk uitzien), zit uitermate goed in je vel (dat verdient iets moois), verveelt je (handig dat shoppen op je mobiel in de trein - ojee, heb ik net echt uitgecheckt bij zara.com? - ach welja, ik kan het vast gebruiken - hoera!).

Maar soms, heel soms natuurlijk, krijg je die kick niet van de aankoop zelf, maar van het kopen op zich. Een eerste teken: je bankrekening ziet nogal rood. Andere signalen dat je een iets serieuzer shopprobleem hebt dan alleen een negatief saldo:

- Je voelt je een tikkie depressief na het uitchecken.
- Je stuurt meer terug dan je houdt.
- Je moet veel aankopen goedpraten (naar jezelf en, uhm, vooral je partner).
- Of erger: je verbergt aankopen of ander bewijs van je shopsessies (bonnetjes, dozen, etc) voor je partner.
- Je hebt iets te veel spullen in de kast hangen met het prijskaartje er nog aan. (Of komt verdacht vaak iets tegen waarvan je niet wist dat je het had.)

Klinkt één of meerdere iets te bekend? STOP. Voor je je bankrekening nog meer beschadigt. 6 tips om emotionele shopsessies de kop in te drukken - of in ieder geval een poging te wagen:

1. Schrijf jezelf UIT bij (digitale) nieuwsbrieven. Let maar eens op hoe vaak je in de val trapt ('alleen dit weekend 10% korting!').
2. Laat je partner/familie/vrienden je op de vingers tikken bij excessief shopgedrag.
3. Probeer de emotie die met de aankoop gepaard gaat te (h)erkennen en neem 'em onder handen (hier kan een therapeut bij nodig zijn).
4. Geef jezelf shopgeld per maand. En geef geen cent meer uit.
5. Laat je creditcard thuis als je gaat winkelen of werken (een online aankoop in de pauze is zo gedaan, weten ook wij).
6. Zorg dat je creditcard-info NIET wordt bewaard bij shopsites of in shop-app's. Je geeft sneller geld uit als er maar één druk op de knop nodig is.

En vraag jezelf het volgende af voor je die aankoop doet:

- Wilde ik dít specifieke item kopen toen ik deze winkel inliep of naar deze website ging?
- Zou ik dit ook kopen als ik contante euro's zou moeten overhandigen?
- Hóe verantwoord ik deze aankoop tegenover mijn partner?
- Is dit het waard om wat anders voor te laten gaan of later pas te kunnen kopen/doen (vakantie, nieuwe bank)?

NÓG NIET TE HOUDEN?
En als je dan nóg niet te houden bent: voer de 24-uurs regel in. Zet de computer uit of ga naar huis en vraag jezelf een volle dag later af: wil ik dit echt, écht hebben?

Oefening baart kunst; gun jezelf de tijd. En hé, als je slaagt voor je eigen missie heb je wel iets moois verdiend, nietwaar?


Bron: ELLE.com