De campagne kwam bij de Advertising Standards Authority onder de aandacht toen een magazinelezer de campagne opmerkte en een klacht indiende bij de instantie. Die bleek het eens te zijn met de lezer en verbant nu de campagne in de Britse pers.

Vooral ‘de pose van het model, het lichteffect en het contrast met de platformschoenen’ trekken volgens de ASA de aandacht op een verkeerde manier naar de ribbenkast, dijen en knieën van het model, waardoor ze ongezond dun zou lijken. Saint Laurent heeft laten weten het niet eens te zijn met deze mening, maar gaat verder niet uitvoerig in op de verbanning.

De 18-jarige Kiki Willems liep de afgelopen twee seizoenen van Parijs Fashion Week ook exclusief de catwalkshows voor het Franse modehuis. Eerder dit jaar werd het in Frankrijk verboden om ‘te dunne modellen’ aan te nemen. Volgens de wet die in april werd aangenomen is ieder model verplicht een medisch document te tonen waarin staat dat haar BMI-waarde minstens 18 is voordat ze mag worden ingehuurd. Gebruikt een modellenbureau toch een model met een te laag BMI, dan kan het een geldboete van maximaal € 75.000 krijgen en riskeren ze zelfs een celstraf van een half jaar.

De Saint Laurent s/s 2015-campagne met Kiki Willems:

Human leg, Flooring, High heels, Knee, Waist, Sandal, Thigh, Foot, Calf, Ankle,

Foto: Hedi Slimane voor Saint Laurent s/s 2015

Deze celebritydochter is minstens zo knap als haar beroemde moeder >

Nederland was goed vertegenwoordigd op de rode loper van de CFDA Awards dankzij deze modellen >