Het zit zo: Jonathan Christopher won de titel in de categorie menswear en Nanna van Blaaderen in de categorie womenswear. De twee gaven andere jonge ontwerpers uit Europa het nakijken, dankzij het juryoordeel van niet de minsten uit de modewereld. We noemen een Walter Van Beirendonck, An Vandevorst en Filip Arickx (designers A.F. Vandevorst) en MyTheresa’s Justin O'Shea.

Van Blaaderen (die al jaren met Merinowol werkt en kleding en interieurtextiel ontwerpt die zowel zacht voor de huid als zacht voor de natuur is) en Christopher (die eerder tot Young creative entrepreneur 2013 in Rotterdam werd benoemd en een Henri Winkelman Award op zak heeft) zullen nu opgaan voor de hoofdprijs, de International Woolmark Prize. Een designaward die de belangrijkste ontwerpers van de toekomst in de spotlights zet door hen de functionaliteit en coolness van (Australisch) merinowol in hun collecties tot uiting te laten komen.

De Europese titels (én een flinke geldsom om een capsulecollectie van wol te ontwerpen, waarmee ze die International Woolmark Prize denken te gaan winnen), werden eerder deze week uitgereikt tijdens een event in MoMu – Fashion Museum Province of Antwerp en het Fashion Department van de Royal Academy of Fine Arts Antwerp. De verkiezing van de International Woolmark Prize zal voor menswear in januari 2016 in Florence plaatsvinden en voor womenswear in februari 2016 ergens in New York. Díe winnaars ontvangen een nog grotere geldprijs en hun winnende collectie zal worden  opgenomen  in  de  collectie  van  ‘s  werelds  belangrijkste retailers waaronder Harvey  Nichols, 10 Corso Como, Matchesfashion.com en Mytheresa.com.

Dress, Drama, Fashion design, heater, Vintage clothing, Stage, Costume design, Boot, One-piece garment, Acting,

De winnende collecties bij elkaar in MoMu - foto’s: Jens Mollenvanger

Dit zijn ze; de it-sneakers van deze zomer >

Cindy Crawfords dochter sleept een grote modellenklus in de wacht >