Eerder berichtten we al over een persbericht dat de Amerikaanse kledingketen in augustus de deur uit deed, waarin bekend werd gemaakt dat er voor 30 miljoen dollar bezuinigd moest gaan worden. Vandaag weten we dat bezuinigingen alleen American Apparel niet meer konden redden. Het bedrijf heeft faillissementsbescherming aangevraagd in verband met een whopping 311 miljoen dollar aan schulden, dalende verkopen, ontevredenheid bij het personeel en meerdere lopende rechtszaken (oa tegen de vorig jaar de laan uitgestuurde CEO Dov Charney). 

Het verzoek om de zogenaamde Chapter 11-procedure, wat neerkomt op het krijgen van uitstel van betaling aan schuldeisers, werd ingediend bij de faillissementsrechtbank in Delaware. Met 95 procent van haar geldschieters zou American Apparel inmiddels een overeenkomst hebben bereikt; schuldeisers zullen hun obligaties ter waarde van ruim 200 miljoen dollar ruilen voor aandelen, waardoor de huidige jaarlijkse schulden van 300 miljoen dollar dalen naar 135 miljoen dollar, zo weet Fashion United te melden.

En wat betekent dit in de praktijk? Vooralsnog zullen er geen winkels gesloten of productie stopgezet worden in de VS. CEO Paula Schneider liet aan New York Times weten: ‘We will continue to manufacture in America. That's what the brand is. That's what it's about.’ Volgens New York Times was AA’s grootste probleem dat het met haar US-based productie moeilijk was om met andere fast-fashion concurrenten (zoals Zara en H&M) mee te blijven groeien.

Het lijkt er dus op dat de verkooppunten buiten de States wél te vrezen hebben. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten...