Valentijn de Hingh scoort als Nederlands meest succesvolle transgendermodel de ene wereldklus na de andere. In 2012 won ze de ELLE Personal Style Award en onlangs nog sleepte ze een campagne van Tom Ford in de wacht én werd ze, samen met het Amerikaanse transgender model Hari Nefstylist, het nieuwe gezicht van deze bijzonder mooie campagne van &Other Stories.

In Valentijns jonge leven werd haar transitie tot vrouw negen jaar lang gevolgd door VARA-documentairemaakster Hetty Nietsch en deze docu had veel invloed op de aandacht rondom de gender-kwestie. Tegenwoordig zijn transgenders, oa dankzij Caitlyn Jenner, een hot topic en Valentijn maakt daar met haar grote modellensucces ook nu weer deel van uit.

Samen met Hetty Nietsch blikt Valentijn in een nieuwe, mooie documentaire, die gister online kwam op NPO Doc, terug op de impact van die allereerste docu. In deze aflevering van X jaar na dato vertelt Valentijn over de reacties die ze kreeg van mensen op de docu, over hoe ze zich toentertijd alleen voelde, en over waarom ze met de documentaire meedeed:

‘Ik denk dat ik me vanaf een heel jonge leeftijd al realiseerde dat er voor mij en voor mensen zoals ik, mensen die transgender zijn, niet echt rolmodellen waren.’
Bekijk hem hier:

Voor wie de eerste documentaire Valentijn heeft gemist:

Deze babes springen in de bres voor Michael Kors’ Watch Hunger Stop-campagne >