Je look up to date houden vereist heus niet altijd een grote zak geld. Wat wel: creativiteit en gezond verstand. Lees en leer.

1. Maak ieder seizoen een lijstje  
Pas nadat je je kledingkast grondig hebt geïnspecteerd kun je aan het shoppen slaan. De shoplijst in je hoofd was hoogstwaarschijnlijk twee keer zo lang dan-ie is wanneer je eens goed ge-edit hebt naar de pak ‘m beet vijf key items die je nodig gaat hebben om je huidige garderobe naar een next level te tillen voor het komende seizoen. Voordat je je creditcard aanraakt noteer je eerst deze vijf zodat je gefocussed zult blijven tijdens het shoppen.

2. Mix betaalbare met duurdere items
Klinkt logisch, toch gaan veel vrouwen te veel voor het ene of het andere uiterste. Als je volledige garderobe bestaat uit goedkope varianten van the real thing, dat zal het er ook zo uitzien. Dat gezegd hebbende; alles kopen van designerlabels en voor de volle prijs is reteduur, weinig origineel en het alleen waard als de kwaliteit er ook echt vanaf straalt.

3. Boordeel ‘it’-accessores kritisch
De items die ieder seizoen als ‘it’ worden bestempeld hoeven lang niet altijd te passen bij jouw persoonlijke stijl. Bepaal weloverwogen of een dergelijk cult-accessoire iets is dat in jouw collectie niet mag ontbreken, of dat het iets is dat na zes maanden in de hoek van de kast belandt.

Trousers, Jacket, Street fashion, Bag, Costume, Luggage and bags, Fur, Handbag, Leather,

 
4. Koop alleen dingen die je ook echt goed staan
Wees eerlijk naar jezelf over je lichaam. Wat staat jou goed? Waar voel je je goed en zelfverzekerd in? Verkies dit altijd boven trenditems die niet in deze categorie vallen. Als een midi-lengte je een dwerg maken, niet kopen! Komt jouw taille niet goed uit in een croptop, doe het niet!

5. Keep friends in high places
Maak vrienden met winkelmeisjes en klantenservicepersoneel. ‘In ruil’ informeren zij je hopelijk wanneer de sale start. Misschien mag jij zelfs wel iets eerder saleshoppen dan de rest. Ook slim: wil je HEEL GRAAG een nieuw seizoen-item aanschaffen dat hoogstwaarschijnlijk snel uitverkoopt? Laat je op de wachtlijst zetten.

6. Koop de juiste basics
Omarm je klassiekers: witte overhemden, een goede jeans, een navy blazer. Ze zijn misschien minder ‘spannend’ om te kopen, maar het zijn evergreen-items voor een reden.

7. Kijk uit naar nieuwe designers
Nieuwe merken proberen terwijl je aan het shoppen bent is het ultieme geheim van een fashion editor. Tuurlijk, merken die je al goed kent zullen je nooit zullen teleurstellen, maar een vers nieuw label maakt je instant origineel.

Clothing, Eyewear, Glasses, Vision care, Trousers, Coat, Sunglasses, Photograph, Outerwear, Bag,

 
8. When in doubt, omarm je uniform
Bepaal wat jouw favoriete look is en maak daar verschillende varianten op. Als je het liefst broeken draag, ga eens op zoek naar een nieuw model. Als je graag rokken draagt maar niet alle varianten je figuur goed doen, investeer eens in een wat duurder exemplaar van mooi materiaal dat jou wel goed staat. Draag je het liefst alleen zwart en wit? Varieer eens met textuur.

9. Neem ook de beautyhoek mee
Een nieuwe oogschaduw- of lipkleur kunnen je look voor het nieuwe seizoen ook upgraden. Zonder dat het veel geld kost.

10. Hou je aan je budget
Bedenk van te voren hoeveel (stuks) je mag kopen en hou je daar ook aan. Als dat inhoudt dat je maar één tas mag kopen, duik je je kast in voor verschillende outfits die die ene prachtige tas nog mooier laten uitkomen.

Bron: HarpersBazaar.com - foto's: IMAXtree