Natuurlijk: er zijn soms hakken die 'geen pijn doen', maar doorgaans betekent dit dat het hakken zijn minder pijn doen dan gemiddelde.

Dolly Singh gaat dat veranderen. Singh werkt bij SpaceX - het instituut dat plannen maakt om Mars te koloniseren - en liep op een dag soms wel bijna vijf kilometer door SpaceX's enorme gebouw. Op hakken.

Tot het muntje bij haar viel, en ze dacht: ik heb hier een probleem met mijn voeten en mijn hakken, terwijl ik in een bedrijf werkt dat oplossingen heeft voor schier onmogelijke zaken - het bevolken van Mars, bijvoorbeeld. Een hak ontwerpen die géén pijn deed, dat moesten ze gaan doen.

En dus ging ze zelf met een team aan de slag. Het resultaat: een hak van aanzienlijke hoogte (10 centimeter) die de druk op de bal van je voet met 30 procent afneemt, voelt als een wedge, schokken goed opvangt en geen blaren veroorzaakt. Woa.

Op een rij, wat je moet weten over het (maken van) deze 'nieuwe' hak.

>  Singh heeft er twee jaar aan gewerkt, en in die jaren schakelde Singh de hulp in van een gevarieerde groep mensen: een textielwetenschapper, een astronaut, een orthopedische chirurg, een raketwetenschapper en een textielfabrikant.

> Bij een 'normale' hak wordt een ontwerp gemaakt door middel van schetsen en tekeningen. Bij een Thesis Couture-hak wordt een hak met computerprogramma's ontworpen die óók in de gaten houdt hoe 'gezond' de constructie is voor je voet.

> Ook het materiaal is anders. In plaats van een metale hak, gebruikt Singh een soort 'meeverend' materiaal.

> De hakken zijn inmiddels ook te koop: Thesis Couture, heet het schoenenlabel van Singh. Ze zijn er nu alleen nog in gelimiteerde oplage van 1500 genummerde stuks, die op basis van first come, first serve worden verkocht aan mensen die zich hebben aangemeld op een mailinglist, maar in de toekomst kan iedereen een paar bij Thesis Couture kopen. 

Singh is voornemens om haar techniek ook aan andere schoenfabrikanten aan te bieden. Da's goed nieuws, want dat betekent dat we niet alleen bij Thesis Couture, maar ook bij andere schoenenlabels 'goede' hakken kunnen verwachten.

Het grootste probleem waar Singh nu nog tegenaan loopt? Het woord 'comfort'.

'When you say comfort, the shoe gets uglier in the woman's mind,' laat ze aan Town and Country weten. De eeuwige contradictie lijkt te zijn: vrouwen willen wel comfortabel lopen, maar ze willen geen comfortabele schoen - ze willen een mooie schoen, die toevallig pijnloos is. En dat is waar Singh naartoe wil.

'It's fundamentally problematic that we don't stop to demand better for ourselves. And so this is one of those things where, clearly, smarter solutions are possible. There is nothing about the fundamental physics that make it impossible to make a better high heel. We have the technology. We have all this capability, but we're just not applying it.'

Hear hear, Singh. We houden je op de hoogte.