In Frankrijk nemen ze liever geen risico's met de gezondheid van modellen. Nadat het eerder dit jaar al officieel  verboden werd om te dunne meisjes aan te nemen, heeft het parlement deze wet vorige week flink aangescherpt: vanaf nu moet ieder model met een doktersbriefje kunnen aantonen dat ze gezond genoeg is om de lichamelijke inspanningen van het vak aan te kunnen.

Eerder moest een model alleen kunnen aantonen dat haar BMI-waarde 18 of hoger was. Maar het lijkt erop dat de Franse wetgevers toch liever een arts laten beoordelen of iemand gezond genoeg is om te kunnen werken.

Naast deze aanscherping, zijn tijdschriften vanaf nu ook verplicht om aan te geven wanneer modefoto's geretoucheerd zijn. Doen ze dit niet, of worden modellen aangenomen zonder een gezondheidsverklaring van hun dokter, dan kan een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van €75.000 worden opgelegd.

De Franse regering hoopt met de wet het aantal anorexiapatiënten terug te dringen - Frankrijk telt zo'n 40.000 anorexiapatiënten, waarvan 90 procent tieners. Frankrijk is niet het eerste land of regio dat een wet tegen extreme magerheid bij modellen invoert. Ook in Israël, Spanje en Italië gelden vergelijkbare verboden.